Burgemeester Den Haag stelt voor voetbalwedstrijd legitimatieplicht in

DEN HAAG, 5 JUNI. Burgemeester mr. A.J.E. Havermans van Den Haag heeft een legitimatieplicht ingesteld voor de bezoekers van de voetbalwedstrijd FC Den Haag-Go Ahead Eagles. Die clubs spelen komende maandag in het Zuiderpark hun tweede duel om een plaats in de eredivisie. Toeschouwers moeten met hun paspoort of rijbewijs aantonen dat ze in de omgeving van Den Haag wonen. Supporters uit Deventer krijgen geen toegang en zullen worden teruggestuurd. “Zelfs een Den Haag-supporter uit Deventer komt er niet in”, zei de voorlichter van de Haagse politie vanochtend.

Havermans wil met deze noodmaatregel voorkomen dat supporters van de twee clubs met elkaar slaags raken. Woensdagavond speelde Den Haag in Deventer, waarbij Haagse supporters zich misdroegen. Bij de rellen vielen 26 gewonden. De Haagse politie zet maandag driehonderd agenten in. Eventuele supporters uit Deventer zullen zo mogelijk al op de snelweg worden opgevangen.

FC Den Haag heeft laten weten dat er op de dag van de wedstrijd geen kaarten meer worden verkocht. In het stadion zijn geen alcoholhoudende dranken te koop. De relschoppers van woensdag krijgen geen toegang en worden ook het volgende seizoen geweerd. De tien arrestanten die in Deventer nog vast zitten, blijven tot na de wedstrijd van maandag in hechtenis. De Haagse politie verwacht dat er door de noodmaatregelen maandag geen problemen zullen ontstaan.

Burgemeester Havermans stelde de legitimatieplicht in op grond van artikel 219 van de gemeentewet, die een burgemeester bijzondere bevoegdheden geeft bij (dreigende) ordeverstoringen. Het is de eerste maal dat duizenden supporters worden verplicht zich te legitimeren.

Op grond van artikel 219 was burgemeester C. Roozemond van Alkmaar in 1983 de eerste die een wedstrijd verbood. Het betrof AZ'67-Ajax. Hij vreesde dat de Amsterdamse supporters in de binnenstad problemen zouden veroorzaken. In 1984 weigerde burgemeester C.J.D. Waal van Deventer Go Ahead Eagles-Feyenoord op een doordeweekse dag te laten spelen. Over die beslissing is uitvoerig geprocedeerd. De Raad van State besliste dat de maatregel rechtsgeldig was. Sindsdien is artikel 219 herhaaldelijk gebruikt bij voetbalwedstrijden om extra veiligheidsmaatregelen te rechtvaardigen.

Go Ahead Eagles heeft tegen het Haagse besluit geprotesteerd bij de KNVB.