"Brussel kritiseert overname Perrier'

VEVEY, 5 JUNI. De Europese Commissie heeft bezwaar tegen de overname van de Franse mineraalwaterproducent Perrier door het Zwitserse voedingsconcern Nestlé. Dit heeft een woordvoerder van Nestlé, Francis-Xavier Perroud, gisteren gezegd. Eind juli verwacht hij van Brussel een officiële beslissing.

De Europese Commissie kondigde al in maart aan de zaak nader te onderzoeken. Het Directoraat-Generaal IV, dat gaat over de concurrentieverhoudingen binnen de EG, is van oordeel dat Nestlé door de overname van Perrier een niet meer te beconcurreren macht op de Franse mineraalmarkt wordt. Nestlé zou via Perrier zijn marktaandeel in Frankrijk vergroten tot zestig procent.

Het Directoraat-Generaal IV heeft overigens gisteren zelf in een communiqué laten weten het onderzoek naar Nestlé's overname van Perrier nog niet te hebben afgerond.

Nestlé is al eigenaar van de merken Vittel en Hépar en krijgt er naast Perrier Contrex en Vichy bij. Aan de overname van Perrier door Nestlé ging een gevecht van vier maanden vooraf met de Fiat-familie Agnelli, die in Frankrijk een positie wilde opbouwen op de voedingsmiddelenmarkt.

Volgens Nestlé telt niet alleen het aandeel op de Franse mineraalmarkt. Het gaat om het marktaandeel in Europa of in de economische zône Benelux, Frankrijk en Duitsland, aldus de directeur van de Nestlé-drankendivisie, Serge Milhaud, in een interview met het Zwitserse economisch tijdschrift Agefi. Op de Europese mineraalmarkt heeft Nestlé inclusief Perrier volgens Milhaud "slechts' een marktaandeel van 14,3 procent en in Benelux, Frankrijk en Duitsland samen bestrijkt Nestlé 26,6 procent van de markt. (AFP)