Bergen tegen zandvervoer in gemeente

BERGEN, 5 JUNI. Twee vrachtwagens per minuut zullen de komende twintig jaar door de Noordlimburgse grensgemeente Bergen denderen, vreest burgemeester C. Klaverdijk. Aan de andere kant van de grens zal namelijk 100 hectare grond worden afgegraven voor de winning van 700.000 ton zand. De vrachtauto's moeten over het grondgebied van Bergen naar de haven van Wanssum, waar het zand wordt overgeheveld op binnenvaartschepen. De route die de voorkeur heeft van het zandwinningsbedrijf loopt dwars door natuurgebied De Hamert.

Twee maanden geleden pas werd Bergen op de hoogte gesteld van de toestemming voor de afgraving. Maar de burgemeester wil alsnog voorkomen dat de vrachtwagens door zijn gemeente gaan rijden. Dat de zandwinning doorgaat, staat eigenlijk al vast, hoewel Klaverdijk wel de kleine lettertjes van de vergunning zal nalopen op procedurefouten. Hij dringt nu in elk geval aan op een andere route bij de vergunninghouder Swets, Doll en Heuff uit Nijmegen.

Een alternatief is bijvoorbeeld het zand in binnenvaartschepen te vervoeren, maar ook dan wordt de rust in een natuurgebied verstoord. De beste oplossing is Bergen te mijden door een kleine omweg te maken via de snelweg, vindt de burgemeester, maar over die mogelijkheid is “nog niet serieus” overlegd.