Bank biedt beurs geen zicht op continuïteit; Beurs verwijdert HCS na grote afboekingen

ROTTERDAM, 5 JUNI. De Amsterdamse beurs heeft vanmiddag besloten automatiseringsconcern HCS Technology (3.100 medewerkers en 929 miljoen omzet), tot eind vorig jaar één van de veertig hoofdfondsen, naar het strafbankje van de beurs te verbannen.

De beurs besloot HCS Technology van de officiële beurs te verwijderen nadat het concern vanochtend had aangekondigd 411,5 miljoen verlies te hebben geleden over 1991. Dat is ruim dubbel zo veel als in januari was aangekondigd. Door het verlies resteert een negatief eigen vermogen van 231 miljoen gulden. Op de beurs mogen ondernemingen alleen een negatief eigen vermogen hebben wanneer ze zicht kunnen bieden op herstel.

Vanochtend is druk overleg gevoerd tussen de huisbankier van HCS (ABN Amro) en de beurs over de notering. Volgens de beurs hebben HCS en de bank de beurs "onvoldoende zicht op concrete verbetering kunnen geven'. “Het is bedoeld als een waarschuwing aan de markt”, aldus de beurswoordvoerder.

Volgens president van HCS, dr.ir. L.J.M.Nelissen, kan het bedrijf nog wel aan zijn verplichtingen voldoen. Hij meent dat er daarom geen reden is voor faillissement. De problemen doen zich pas voor, volgens Nelissen, wanneer de kredietfaciliteiten aflopen en HCS Technology nieuwe leningen moet zien te krijgen, terwijl het geen zekerheden kan stellen. Volgens Nelissen is de financiering voor dit jaar veiliggesteld.

Mocht het beursfonds HCS Technology failliet gaan, dan kunnen de activiteiten van het computerbedrijf in de Benelux doorgaan. Deze zijn in januari ondergebracht in een aparte vennootschap, HCS Beheer BV. HCS Technology heeft slechts een minderheidsbelang in de beheersvennootschap zodat deze niet meegetrokken wordt in het faillissement.

Het dramatische verlies van HCS Technology is vooral ontstaan door het afboeken van de Amerikaanse dochteronderneming, de kopieerapparaten-distributeur Savin. In januari maakte HCS bekend dat al de helft van het belang was afgeboekt van 60 miljoen gulden. Die andere helft blijkt nu niet ook 60 miljoen gulden, maar 248 miljoen gulden te bedragen. Nelissen: “Het verschil is dat wij nu de totale exposure hebben afgeboekt. Het gaat dan niet alleen om de resterende 50 procent van het aandelenpakket maar ook alle garanties.”

Nelissen probeert met een interimmanagement nog wat te doen aan Savin, want het bedrijf kampt nog steeds met een negatieve kasstroom. Nog steeds wordt HCS aangesproken op garanties jegens Savin. Mocht de verkoop van de aandelen nog iets opleveren dan stroomt dit geld nog niet in de kas van HCS: een leasemaatschappij heeft vorderingen op de opbrengst van de aandelen.

Nelissen zegt ondanks de grote verliezen vast te houden aan het oorspronkelijke plan: de activiteiten in Nederland saneren, maar geen verkoop van HCS Beheer of divisies daarvan.

Volgens Nelissen heeft HCS Beheer nog een "klein positief eigen vermogen' over. Ook hier is hij geconfronteerd met onverwachte problemen bij de groep "Networks'. “Nadat we in januari met onze voorlopige cijfers kwamen, liepen twaalf topmensen over naar een concurrerende collega en moesten we het bedrijf liquideren.” Voor het beëindigen van activiteiten heeft HCS Technology nog eens 54 miljoen gulden extra verlies genomen.

De gedupeerde (groot)aandeelhouders van HCS Technology zijn: Eric Albada Jelgersma van Unigro (17,3 procent), ABN Amro (16,7 procent), Credit Lyonnais (11,2 procent) en paardenfokker Leon Melchior (7,6 procent). Aandelen HCS waren gisteren 65 cent waard.