Zakenwereld Italië bezorgd

ROME, 4 JUNI. Een scherpe koersdaling van de lire illustreert de angst in financiële en industriële kringen, in Italië en daarbuiten, dat het Deense "nee' tegen het EG-verdrag wordt aangegrepen om de ingrijpende economische maatregelen die nodig zijn, uit te stellen.

Afgelopen zaterdag nog waarschuwde de gouverneur van de Italiaanse bank, Carlo Azeglio Ciampi, dat er geen dag meer te verliezen is. "Maastricht' is een soort leus geworden van allen die een diepgaande economische sanering willen.

“Het zou een tragedie zijn als deze episode gebruikt zou worden als een excuus om niet het economische beleid uit te voeren dat nodig is” voor toetreding tot de Europese Monetaire Unie, zei Innocenzo Cipolletta, algemeen directeur van de werkgeversorganisatie Confindustria.

De Liberale minister Egidio Sterpa, die de relaties tussen kabinet en parlement onder zijn hoede heeft, zei te vrezen dat het Deense neen “een alibi levert aan mensen die het harde economische beleid dat voortvloeit uit de Europese afspraken, steeds moeilijk hebben kunnen verteren.”

De demissionaire minister van buitenlandse zaken, Gianni De Michelis, zei dat er geen weg terug is en dat de Deense afwijzing “niet het gedrag van de andere elf lidstaten kan bepalen”. Het verdrag van Maastricht is nog niet behandeld in het Italiaanse parlement.