William Gaines, oprichter van Mad, overleden

NEW YORK, 4 JUNI. William Maxwell Gaines, oprichter en uitgever van het bekende komische blad Mad, is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Volgens medewerkers van de uitgeverij is hij in zijn slaap gestorven.

Gaines begon zijn loopbaan met het uitgeven van een horror-strip voor hij in 1952 Mad liet verschijnen. Hoewel voor het blad geen reclame werd gemaakt, werd het met zijn satires op bestaande strips snel een groot succes. Vanaf 1955 werd het acht maal per jaar uitgegeven in een oplage van een miljoen exemplaren.

Het blad, dat in talloze landen eigen edities heeft, bleef trouw aan de opzet van satires op politiek, film, sport en televisie en trok een aantal van de grootste komische tekenaars aan. Het gezicht van Mad werd Alfred E. Neumann, een joch met sproeten en uitstaande tanden, die talloze gedaanten aannam, van presidentskandidaat tot Attila de Hun.

In de jaren vijftig moest Gaines voor een Senaatscommissie zijn werk verdedigen in verband met een onderzoek over invloed van strips op de jeugd. De uitgever was getrouwd en had drie kinderen.