Wellicht nog een tweede referendum

PARIJS, 4 JUNI. De kans bestaat dat de Franse president Mitterrand behalve een referendum over ratificatie van de Akkoorden van Maastricht ook een referendum zal uitschrijven over de wijziging van de grondwet die nodig is om ratificatie mogelijk te maken. Gisteren maakte Mitterrand bekend dat ratificatie van de Akkoorden van Maastricht in navolging van Denemarken in een referendum zal worden voorgelegd aan het Franse volk.

Niet bekend

Uit een gisteren gehouden opiniepeiling door het dagblad Le Parisien blijkt dat 69 procent van de Fransen in een referendum "ja' zou zeggen tegen ratificatie van de Akkoorden van Maastricht. De opkomst zou, volgens de enquête, slechts 58 procent zijn. Uit een andere peiling, al eerder uitgevoerd door Le Quotidien, blijkt dat 68 procent van de Fransen ook een referendum wil over de grondwetswijziging.

De Franse Senaat, die dinsdag was begonnen aan een drie dagen durend debat over de grondwetswijziging, besloot dinsdagavond laat, na het bekend worden van de uitslag van het Deense referendum, de discussie op te schorten. Het debat zal niet vóór dinsdag worden hervat.

De RPR, de belangrijkste oppositiepartij tegen ratificatie van Maastricht, is voorstander van het referendum. Het acht nieuwe onderhandelingen over de Akkoorden van Maastricht noodzakelijk na het Deense "nee'.

Minister van buitenlandse zaken Roland Dumas voorspelde dat het referendum “een grote veldslag wordt die de moeite waard is”. Dumas zei niets te zien in nieuwe onderhandelingen over Maastricht. Premier Pierre Bérégovoy hield het gisteren kort. Hij zei “vertrouwen te hebben in het oordeel van de Fransen”.

Mitterrand en de Duitse bondskanselier Kohl zeiden gisteren in een gezamenlijke verklaring over het Deense besluit dat ze hopen dat de overige elf EG-staten de Maastrichtse verdragen ratificeren.