Voorzichtig herstel op rustig Damrak

AMSTERDAM, 4 JUNI. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs herstelden zich vanmorgen voorzichtig van de schrik na het Deense "nee' en de aankondiging van het Franse referendum over de Europese politieke en monetaire unie. Beleggers stellen zich massaal passief op waardoor de omzetten laag bleven.

AMSTERDAM Koninklijke Olie was gevraagd en trok zes dubbeltjes aan. De EOE-index noteerde na een aanvankelijk lagere opening omstreeks het middaguur een minimale winst van 0,07 punt op 316,36.

De afwezigheid van beleggers veroorzaakte grote rust op het Damrak. Zelfs bij KLM, dat aan het begin van de middag haar jaarcijfers presenteerde, was aanvankelijk weinig beweging. De koers noteerde na een paar uur handel vier dubbeltjes verlies. Maar aan het begin van de middag kwam het herstel nadat de jaarcijfers bekend waren geworden. Fokker moest aanvankelijk verder terrein prijsgeven maar wist het verlies later terug te brengen tot twee kwartjes op 33,70 gulden.

NEW YORK Wall Street moest het gisteren stellen met een bescheiden winst. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde steeg met 10,90 punten tot 3407,00. De verliezen op de Europese beurzen eerder op de dag, die optraden na de uitslag van het referendum in Denemarken, zetten de koersen aanvankelijk even onder druk. Maar in de loop van de dag trad herstel op onder leiding van auto- en oliefondsen.

LONDEN Op de Britse beurs was de stemming vanmorgen verdeeld en openden de andelenkoersen iets lager. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 25 punten lager sloot op 2.680,9, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 8,1 punt.

FRANKFURT Onzekerheid over de toekomst van de Europese Unie drukte de stemming vanmorgen op de Duitse beurs. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 12,81 punten lager sloot op 1.788,58, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 3,27 punten.

TOKIO Voor de eerste keer deze week sloot de Nikkei-index onder de grens van 1.800 punten. De meeste beleggers hielden zich rustig waardoor de omzetten erg laag bleven. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 224,61 lager (min 1,23 procent) op 17.964,07.