Sneltram

In het artikel "D66-bestuurders staan erg alleen' (NRC Handelsblad, 29 mei) van redacteur H. Spiering, vertelt mevrouw N. van 't Riet, een van de twee D66-wethouders die vorig jaar in Urecht moesten verdwijnen omdat de partij het verzet tegen de sneltram volhield, waarom zoveel D66-wethouders sinds de verkiezingen alweer wethouder af zijn. “Ze gingen er gewoon van uit dat D66 wel weer mee zou buigen, omdat het pluche zo aantrekkelijk was”.

Dit is onjuist. Vanaf het begin van de raadsperiode heeft de tram centraal gestaan, en is er uitentreure onderhandeld over teksten voor het college-werkprogramma. Maar toen na anderhalf jaar onderzoek moest worden gekozen, was D66 niet thuis. Nadat was gebleken dat de meerderheid van het college - na afweging van ontelbare alternatieven - het besluit tot een bovengrondse doortrekking van de sneltram door de binnenstad in de inspraakprocedure wilde brengen is nogmaals overleg geweest met de betrokken partijen die het college vormden, CDA, PvdA en D66. Van 't Riet en haar collega Kernkamp stemnden in eerste instantie in met een compromistekst van een college-crisisberaad waarbij alle college-leden aanwezig waren. Beide D66-wethouders werden echter teruggefloten door hun fractie, die een onverbiddelijk en dogmatisch nee bleef uitspreken tegen een bovengrondse tram.

D66 wilde de variant van een ondergrondse bustunnel in de inspraak brengen. De andere partijen wezen dit af omdat deze bustunnel vele honderden miljoenen meer kostte dan de zeshonderd miljoen die het rijk ter beschikking had gesteld. De andere partijen wilde aan de inwoners van de stad geen onhaalbare voorstellen voorleggen.

Het zou van politiek fatsoen hebben getuigd als beide D66-wethouders waren opgestapt. Beiden hechtten echter zoveel waarde aan het pluche dat ze bleven zitten. Zij wilden zich alleen laten verdrijven door een motie van wantrouwen. In een emotioneel debat, twee weken na de crisis, is deze motie ingediend. De indieners ervan hadden de voorkeur gegeven aan een vrijwillig vertrek, maar daar zagen de D66-wethouders niets in.

    • Jules Kneepkens
    • Pvda-Gemeenteraadslid Utrecht