Przewalski-paard komt om vlak voor transport

SCHIPHOL, 4 JUNI. In het natuurpark Lelystad is gisteren een Przewalski-paard overleden toen een groep van negen dieren in houten kisten werd geladen voor transport naar Mongolië. Vanmiddag vertrokken de Przewalski-paarden met enige vertraging van Schiphol naar de Mongoolse hoofdstad Ulan Bator.

Door de hitte raakten enkele paarden gistermiddag "in de stress' nadat zij een lichte verdoving hadden gekregen, aldus een woordvoerder van de Stichting Reservaten Przewalski-Paard. Na het incident in Lelystad werd in allerijl een paard ter vervanging uitgezocht. De paarden worden in Mongolië uitgezet in een reservaat van 40.000 hectare in het steppegebied Hustain Nuruu. De Mongoolse steppen zijn het oorspronkelijke leefgebied van het Przewalski-paard.

In 1969 werd deze voorouder van het huispaard hier voor het laatst in het wild waargenomen. In de hele wereld zijn nog ongeveer 900 Przewalski-paarden, voornamelijk in dierentuinen. De Nederlandse Stichting Reservaten Przewalski-paard trok zich vijftien jaar geleden het lot van de bedreigde soort aan en kocht een aantal paarden uit verschillende dierentuinen. Zij werden in vijf semi-reservaten in Nederland uitgezet. Op dit moment heeft de stichting 75 paarden. Om de twee jaar wordt een nieuwe groep overgebracht naar Mongolië. De Nederlandse oerpaarden komen daar morgen aan. De takhi, zoals de dieren in Mongolië worden genoemd, zijn het nationale symbool van het land.