Philips reorganiseert fabriek TL-balken, 180 banen weg

ROTTERDAM, 4 JUNI. Philips schrapt 180 banen in de produktie van TL-balken in Oss, omdat het concern dit werk in Frankrijk wil concentreren. De vakbonden reageren afwijzend op de plannen.

Het Eindhovense elektronicaconcern noemt ontslagen als gevolg van de reorganisatie, die het gisteren bekendmaakt, onvermijdelijk. De vakbonden verzetten zich tegen ontslagen en zetten vraagtekens bij de noodzaak tot reorganisatie. De fabriek van Philips Lighting in Oss heeft in totaal 850 mensen in vaste en tweehonderd in tijdelijke dienst.

Philips verwacht dat concentratie van de produktie in het Franse Nevers tot een lagere kostprijs van de TL-armaturen leidt. Daardoor wil het bedrijf de sterk toenemende concurrentie het hoofd bieden.

Opheffing van de afdeling balkenproduktie heeft ook gevolgen voor de centrale diensten in Oss. Philips onderzoekt nog welke precies. De produktie van verlichtingselektronica en voorschakelapparatuur in de vestiging gaat door.

Volgens J. Cuperus van de Industriebond FNV komt de mededeling van Philips als een volslagen verrassing. “In februari tijdens het periodieke overleg is er met geen woord over gesproken.” Wel onderkent hij de noodzaak van ingrijpen: “Het marktaandeel van deze armaturen daalt al sinds 1986. Er wordt al jaren gesproken over kostprijsverlaging.” Dat Philips pas nu concrete stappen neemt, die bovendien leiden tot ontslagen, noemt hij “falend management.”

Cuperus noemt de cijfers waarop de beslissing is gebaseerd “niet overtuigend”. Hij wil dat Philips meer informatie geeft over de achterliggende redenering. “De loonkosten in Frankrijk zijn niet echt lager dan in Nederland dus het is een kwestie van slimmer organiseren. Ze moeten mij maar uitleggen waarom dat niet in Oss kan.”

De Industrie- en Voedingsbond CNV vindt dat Philips te makkelijk praat over de sanering. “Het is volstrekt onduidelijk wat de gevolgen precies zullen zijn, ook voor de afdelingen die in Oss blijven”, aldus het CNV.

Ook de Unie BLHP is niet tevreden met de uitleg van Philips. Volgens deze bond is er een minder ingrijpend alternatief voor de nu aangekondigde reorganisatie. “Dat levert weliswaar een geringere besparing op, maar ze kost slechts dertig arbeidsplaatsen”, aldus bestuurder J. van Berlo.