Pensioenfonds PGGM bezit 2,5 pct Rodamco

ZEIST, 4 JUNI. Het Pensioenfonds voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen (PGGM) heeft vorig jaar een belang van 2,5 procent opgebouwd in vastgoedbelegger Rodamco, zo blijkt uit het PGGM-verslag over 1991. Een beoogd samenwerkingsverband met Rodamco ketste echter onlangs af.

Uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van Nederlands op één na grootste pensioenfonds blijkt verder dat het PGGM zijn belang in de Spaanse onroerend-goedbelegger Metrovacesa in de laatste helft van 1991 uitbreidde van 2,5 tot 5,8 procent. Begin dit jaar heeft het pensioenfonds bovendien een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in het Franse vastgoedfonds Société Foncière des Pimonts, dat kantoren bezit in Parijs. Met deze beleggingen is in totaal 270 miljoen gulden gemoeid.

De investeringen passen in het "tweesporenbeleid' van het PGGM om een deel van de voor onroerend goed bestemde gelden te steken in vastgoedfondsen. Het pensioenfonds kondigde vorig jaar al aan meer te willen investeren in risicodragend vermogen. Het percentage onroerend goed zou moeten stijgen tot 15 à 25, dat van aandelen tot 25 à 35. Eind 1991 bedroegen deze percentages respectievelijk 17 en 20.

PGGM en Rodamco begonnen eind 1991 besprekingen over een intensieve samenwerking. Daarbij zou Rodamco de winkels en kantoren met een totale waarde van 5,2 miljard gulden geheel of gedeeltelijk van PGGM overnemen. Begin mei werd echter bekend dat de besprekingen waren stukgelopen op de zeggenschap. PGGM eiste zeggenschap over het ingebrachte vastgoed, maar Rodamco wilde het fonds geen gunstiger positie geven dan het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Het ABP verkocht in maart 2,5 miljard gulden aan vastgoed aan Rodamco in ruil voor een belang van 12,5 procent, zonder daarvoor directe zeggenschap te krijgen.

PGGM behaalde vorig jaar een rendement van 9,6 procent over het belegd vermogen tegen 1,1 procent over 1990. Het pensioenfonds belegde fors in aandelen. In de totale portefeuille nam het percentage aandelen toe van 14 tot 20 (8,1 miljard gulden). Het rendement daarop bedroeg 14,9 procent. Over 1990 werd een negatief resultaat behaald van 21,9 procent. Het rendement op vastrentende waarden steeg van 6,9 tot 10,1 procent. De gemiddelde jaarlijkse beleggingsopbrengst sinds de oprichting van PGGM in 1970 bedraagt 8,3 procent.