Pensioenfonds bereid tot premieverlaging voor CAO's

ZEIST, 4 JUNI. De premie van het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM kan per 1 januari 1993 wellicht met één procentpunt omlaag. Dit zei directeur D. de Beus vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van het fonds. Voorwaarde voor een premiedaling is dat de beleggingsrendementen zich gunstig blijven ontwikkelen. De premie voor volgend jaar wordt in de herfst officieel vastgesteld.

Een premiedaling van een procentpunt was ook voorgesteld door de AbvaKabo als gedeeltelijke financiering van de 4,5 procent loonsverhoging. In dat vorige week gepresenteerde plan zou het grootste deel van de loonstijging in de zorgsector moeten worden betaald uit een stijging van de ziektekostenpremies. Het kabinet wil daar niet aan, maar wil dat de pensioenpremie met vijf procentpunt daalt om de zorg-CAO's te financieren. De Beus laakte de “volstrekt oneigenlijke wijze waarop de bewindslieden het PGGM betrekken bij het CAO-conflict in de zorgsector”.

Hij zag wel andere manieren waarop het PGGM de overheid aan geld kan helpen, “want het PGGM is niet uit op een conflict met de overheid”. Zo zou het pensioenfonds kunnen deelnemen aan een infrastructuurfonds. Andere mogelijkheden die hij noemde waren het verstrekken van een echte lening aan de overheid, het overnemen van aandelenpakketten van het rijk, investeringen in de zorgsector zelf (bijvoorbeeld ziekenhuisbouw) en het verstrekken van leningen aan woningbouwcorporaties ten behoeve van sociale woningbouw. De Beus noemde een bedrag van circa een miljard gulden dat de komende twee jaar met dergelijke investeringen zou kunnen zijn gemoeid.

Niet bekend

Als de overheid geld uit de PGGM-kas wil halen, dan moet het via de brede herwaardering, vindt De Beus. “Die weg is veel eerlijker, want daarvoor moet een wet worden behandeld in het parlement. Dan zijn er ook normen en kunnen we aantonen dat het niet waar is dat we overreserves hebben.”