NS: duurder kaartje voor eerste klas

DEN HAAG, 4 JUNI. De marketingafdeling van de Nederlandse Spoorwegen gaat onderzoeken of de prijzen van eersteklas-kaartjes kunnen worden verhoogd met 10 procent. Nu nog bedraagt het prijsverschil tussen eerste en tweede klas 50 procent, maar in de toekomst zou dat 60 procent moeten zijn.

Dat heeft een woordvoerder van de NS vandaag meegedeeld. Met de extra inkomsten willen de NS meer faciliteiten te bieden aan reizigers in de eerste klas. Daarbij denkt het bedrijf onder meer aan het installeren van personal-computers, tv-toestellen, faxen en dergelijke. De NS willen bovendien meer gaan verdienen op eersteklas-vervoer.

De studie naar de verhoging van eersteklas-kaartjes vormt onderdeel van een twee maanden geleden aangekondigde studie naar de mogelijke invoering van een nieuw tariefsysteem: Tarief 21. Een belangrijk uitgangspunt van die studie is eenvoud voor reizigers en personeel.

Volgens de huidige regels moet minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) haar goedkeuring hechten aan tariefswijzigingen. Een woordvoerder van het departement zei vanochtend dat de minister niet op de hoogte is van het, nog onuitgewerkte, plan van de NS om de prijs van eersteklas-kaartjes te verhogen. Eerder liet Maij-Weggen weten niet veel te voelen voor het nieuwe tariefsysteem.

Daarin zal het uitgangspunt voor de prijs van het treinkaartje niet langer de ochtendspits zijn, maar het aantal passagiers in de trein. In minder volle treinen gaat een basistarief gelden. In volle treinen komt daar een toeslag bij.

Met het basistarief willen de NS de drukte in de treinen beter spreiden, beter concurreren met de auto en de uitvoering van het toekomstplan Rail 21 betaalbaar houden. Een projectgroep is ingesteld die het nieuwe tarievenstelsel moet uitwerken en nog dit jaar verslag moet uitbrengen aan de NS-directie. Het systeem moet zomer 1994 ingaan.