Mogelijke sancties VS raken Nederland

GENEVE, 4 JUNI. Nederland wordt mogelijk getroffen door Amerikaanse handelssancties. Op een voorlopige lijst met produkten waarvoor de Amerikanen handelsbeperkingen willen, komt voor 154 miljoen dollar aan Nederlandse produkten voor. Met name de uitvoer van snijbloemen, kaas en paprika's komt in het geding. Dat is vernomen in kringen van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) in Genève.

De VS overwegen sancties omdat zij de EG willen straffen. De EG benadeelt de marktpositie van Amerikaanse sojaboeren met de subsidies aan Europese producenten van oliezaden. Door deze subsidies worden de exportmogelijkheden voor de VS kleiner. Een commissie van de GATT heeft tot tweemaal toe geoordeeld dat de EG-subsidies handelsverstorend werken.

Op de Amerikaanse lijst staat voor twee miljard dollar aan Europese landbouwprodukten. Frankrijk wordt het zwaarst getroffen met een invoerbeperking van 600 miljoen dollar voor onder meer wijn, cognac en kaas. De Italiaanse agrarische export wordt met 380 miljoen dollar (eveneens kaas, wijn en sterke drank) beperkt en de Duitse met 294 miljoen.

De uiteindelijke lijst, als die er komt, zal voor een miljard dollar aan sancties bevatten. Bedrijven en belangenorganisaties in de VS krijgen na publicatie van de voorlopige lijst 30 dagen de tijd om hun mening te geven. Tegen de verwachting wordt de Nederlandse bierexport niet getroffen door de sancties.

De EG wil naar verluidt proberen de sojakwestie multilateraal op te lossen door met de benadeelde landen te onderhandelen over compensatie van de geleden schade. Volgens de GATT-commissie die het EG-sojabeleid tegen het licht heeft gehouden is onderhandelen over compensatie één van de twee manieren om het conflict op te lossen. De andere manier is hervorming van het beleid. Dat lijkt echter te gevoelig te liggen nu de ministers van landbouw net met veel moeite hebben ingestemd met de hervormingsvoorstellen van EG-landbouwcommissaris MacSharry. (ANP)