Milosevic: "aftreden in ruil voor opheffing sancties'

BELGRADO, 4 JUNI. De Servische president, Slobodan Milosevic, heeft gisteren gesuggereerd bereid te zijn af te treden, als daarbij de VN-sancties tegen zijn land kunnen worden afgekocht.

“Als dat de prijs is voor opheffing van de sancties en een rechtvaardige oplossing, dan is het een lage prijs. Aftreden is helemaal geen probleem”, aldus Milosevic in een vraaggesprek met het Engelse Channel 4, dat ook door de Servische televisie werd uitgezonden. Het aftreden van de president wordt algemeen gezien als de “verborgen agenda” achter de VN-sancties, die formeel gericht zijn op beëindiging van de Servische agressie in het buurland Bosnië-Herzegovina.

Milosevic sprak de verwachting uit dat de sancties binnenkort zullen worden opgeheven, als de wereld duidelijk wordt dat Servië geen agressor is in Bosnië-Herzegovina. De Servische media hebben uitgebreide aandacht besteed aan het jongste rapport van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waaruit blijkt dat zich behalve Servische ook Kroatische eenheden in Bosnië-Herzegovina bevinden en dat ze zich schuldig maken aan het “etnisch reinigen” van gebieden, dat wil zeggen "ongewenste' bevolkingsgroepen verdrijven.

Inmiddels hebben Servische eenheden gisteren hun bombardement op de Bosnische hoofdstad Sarajevo voortgezet. Een aantal bussen waarmee personeel van het belangrijkste ziekenhuis naar hun werk worden gebracht, werd onder vuur genomen. Daarbij vielen een dode en gewonden.

De autoriteiten in Macedonië onderschepten gisteren een konvooi van 55 tankwagens die, in weerwil van het door de VN tegen Servië afgekondigde olie-embargo, op weg waren van de Griekse havenstad Saloniki naar Servië. De voormalige Joegoslavische deelrepubliek Macedonië, ofschoon nog maar door weinig landen als onafhankelijke staat erkend, heeft eerder aangekondigd actief aan de uitvoering van de sancties te willen meewerken. In Athene heeft premier Mitsotakis gezegd dat de VN-sancties “per ongeluk” en als gevolg van een bureaucratische vergissing zijn geschonden: de details over de sancties waren de Griekse douane te laat toegestuurd. Mitsotakis beloofde dat Griekenland zich in het vervolg “strikt” aan de sancties tegen Joegoslavië zal houden.

    • Raymond van den Boogaard