Le Monde

Het is voor de landen die de EEG hebben opgericht moeilijk om de toelating te weigeren aan landen die voldoen aan de democratische en economische criteria, en die zich verplichten zich aan de regels te houden.

De enige oplossing is een Europa van verschillende snelheden, welke naam men er ook voor gebruikt, "Europa met een variabele geometrie', "Europa van concentrische cirkels' of zelf "Europa à la carte'.

Om een kern van staten die de meest intensieve betrekkingen met elkaar onderhouden op het gebied van de bevoegdheden, zouden landen moeten cirkelen die op diverse terreinen meer of minder losse betrekkingen onderhouden. De harde kern moet zich duidelijk constitueren rondom Frankrijk en Duitsland - die de integratie in alle sectoren het verst hebben doorgevoerd -, op voorwaarde dat die toenadering niet exclusief is.

Tekening: "Er is iets mis in het koninkrijk Denemarken!' "Maastricht or not Maastricht?' (Plantu in Le Monde)