KRO en NCRV schrappen banen

Bij de KRO en de NCRV verdwijnen arbeidsplaatsen als gevolg van de A-status voor EO en VPRO, waardoor de reeds bestaande A-omroepen minder zendtijd en vooral ook minder geld krijgen.

Deze moeten allemaal anderhalf uur zendtijd inleveren op de televisie (radio 6,5 uur) en 5 miljoen gulden (radio 1,8 miljoen). De NCRV heeft dit "vertaald' in 19 arbeidsplaatsen minder bij de programmadienst van de omroep. "Gedwongen' ontslagen worden daarbij niet uitgesloten. Bij de KRO zouden, zo maakten geschrokken omroepbonden vorige week bekend, 30 tot 40 arbeidsplaatsen verdwijnen. De omroep zou al zijn begonnen met het inlichten van getroffenen, zonder dat de ondernemingsraad ergens van in kennis was gesteld. “De OR zal zich binnenkort over het reorganisatieplan buigen”, aldus een woordvoerder van de omroep. “Daarna wordt vastgesteld hoeveel banen er weg moeten.” De KRO is met een algehele reorganisatie bezig als gevolg van “verminderde STER-inkomsten” en “het rapport McKinsey dat pleitte voor versterking van de programma's”. De KRO heeft 308 mensen in dienst, de NCRV 346. De AVRO zegt geen banen te hoeven schrappen als gevolg van de A-status voor EO en VPRO. “Wij zijn in 1986 al begonnen met reorganiseren en hebben nu 247 mensen in dienst.” (ZL)

    • Birgit Donker
    • Zeger Luyendijk. van Tom Rooduijn