KLM verrast beleggers met hervatting dividend

De KLM is terug in de plus. De luchtvaartmaatschappij presenteerde vandaag een winst van 125 miljoen gulden over het gebroken boekjaar 1991-92. Bovendien verraste KLM de aandeelhouders met een dividend van een gulden. Vorig jaar, toen na dertien jaar winst het dramatisch grote verlies van 630 miljoen gulden werd gepresenteerd, kregen de aandeelhouders niets, evenals in 1990.

Het netto resultaat uit de gewone bedrijfsvoering was in het vorige boekjaar verontrustend laag uitgekomen. Volgens president-directeur Bouw was de Golfoorlog de grote boosdoener. Maar KLM leed daarnaast onder interne factoren als sterk oplopende (arbeids)kosten en dalende produktiviteit. Een voorziening van 300 miljoen gulden werd vorig jaar al als buitengewone last opzij gelegd voor een forse herstructurering. Via het begin vorig jaar gelanceerde programma "Concurrerend Kostenniveau' moest in drie jaar een kostenreductie van een miljard gulden bewerkstelligd worden.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij lijkt volgens analisten nu op de goede weg. Als enige grote Europese maatschappij naast British Airways maakt zij nu weer winst. De winst is over de afgelopen twaalf maanden wel flink gedrukt door een aantal tegenvallers bij luchtvaartmaatschappijen waarion KLM een belang heeft. Northwest Airlines heeft de KLM tot nu toe 400 miljoen dollar gekost en nog niets opgeleverd. Bij het Franse Air Littoral, waarin de KLM een belang van 35 procent heeft, gingen de zaken nog slechter. De afboeking van liefst 109 miljoen gulden die onder overige bedrijfslasten is opgevoerd, geeft dat aan en drukt het bedrijfsresultaat flink.

Op de beurs was er vanmiddag voorzichtig optimisme over het herstel van de KLM. De stijging van 10 procent van de gemiddelde opbrengst per vervoerder was daar één van de signalen van. De koers klom kort na de bekendmaking even door de grens van 40 gulden heen en bleef daaromheen schommelen. “We wachten nog even het echte verhaal achter de cijfers af. Er is zo op het eerste gezicht nog best wat uit te leggen”, zei een handelaar op het Beursplein vanmiddag. Een optimistische analist zei het volste vertrouwen in de toekomst van KLM te hebben. “Ik verwacht over het lopende boekjaar een dividend van 5,50 gulden”, zei hij.

    • Max Christern