Global Forum bijna failliet

RIO DE JANEIRO, 4 JUNI. Global Forum, de "alternatieve' wereldconferentie van de milieugroepen, heeft te kampen met geldgebrek.

Een Braziliaanse firma wil via een gerechtelijk dwangbevel nog deze week de verlichtings- en geluidsinstallatie van het forum terugkrijgen. “Ik weet niet hoe het verder moet”, aldus Warren Lindner, de coördinator van de conferentie. Er is twee miljoen dollar te weinig om de conferentie, die twaalf miljoen dollar kost, door te zetten.

De organisatoren hebben een campagne gelanceerd om door de verkoop van souvenirs aan de 15.000 dagelijkse bezoekers geld binnen te krijgen voor hun mix van debatten, cultuur en tentoonstellingen. Zij hebben ook een beroep gedaan op regeringen en particuliere bedrijven. Tot nog toe hebben de Britse en de Nederlandse regering één miljoen dollar gegeven. De EG heeft 125.000 dollar ter beschikking gesteld, en een half miljoen moet binnenkomen via de bijdragen van de 15.000 deelnemers. De Braziliaanse regering heeft beloofd de rest te zullen bijdragen, maar heeft tot nu toe het geld niet ter beschikking gesteld. (Reuter)