Gewonden bij voetbalrellen in Deventer

DEVENTER, 4 JUNI. Bij rellen tijdens de voetbalwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Den Haag zijn gisteravond in Deventer 26 gewonden gevallen. Burgemeester Mr. C.J.D. Waal van Deventer wil proberen de schade in het stadion en in de stad te verhalen op de Haagse supporters die de rellen gisteravond veroorzaakten. “De norm is dat de veroorzaker de schade betaalt. Wij gaan proberen dat te effectueren”, zei Waal kort na de wedstrijd. Een fotograaf van de politie heeft de rellen vastgelegd om de daders te kunnen identificeren.

De politie arresteerde zestien mensen in leeftijd variërend van 17 tot 30 jaar. Zes gearresteerden hebben gisteravond met de officier van justitie een schikking getroffen. Tien zitten nog vast. Hun wordt openbare geweldpleging ten laste gelegd.

De politie in Deventer zette gisteren "slechts' 90 mensen in, omdat de informatie van de Haagse politie en de Haagse supportersvereniging niet wees op rellen. De Haagse supporters hadden dit jaar nog geen problemen veroorzaakt. Bij risicovolle uitwedstrijden reizen supporters gewoonlijk op een zogenoemde combi-kaart, die het vervoer naar het stadion in een aparte trein inhoudt. De supporters worden daarin begeleid door de spoorwegpolitie. Bij deze wedstrijd was afgezien van de combi-regeling, omdat in de avondspits zou worden gereisd en de NS geen materieel beschikbaar hadden. FC Den Haag speelt vrijwel altijd op zondag.

Veel supporters van FC Den Haag zijn op eigen gelegenheid naar Deventer gereisd. Aan het eind van de middag hadden groepjes Haagse supporters al vechtpartijen veroorzaakt in de stad. In het stadion zaten vijfhonderd Haagse supporters in twee vakken opgesloten in een hoek van het stadion. Bij binnenkomst zijn geen fouilleringen verricht.

Binnen vijf minuten na de aftrap deden zich de eerste ongeregeldheden voor. Ongeveer twintig Haagse supporters waren over de stadionmuur geklommen en op de eretribune beland. De particuliere beveiliging verzocht ze daar weg te gaan. Dat deden ze niet. Kort daarop arriveerde de politie die het groepje met de wapenstok van de tribune sloeg en buiten het stadion bracht.

Vervolgens verhinderde de ME dit groepje om supporters van FC Den Haag op een andere tribune op te zoeken, waarvan een hek open stond. Deze actie werd in het stadion gezien en binnen een minuut regende het stoelleuningen in de richting van de agenten. Enkele projectielen belandden op het veld. Om tien voor acht besloot scheidsrechter J. Uilenburg de wedstrijd te staken. Tijdens de tweede helft arriveerde zestig man ME van de korpsen uit Zutphen, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen ter versterking.

De wedstrijd werd voor een tweede keer gestaakt toen kort voor het einde ongeveer tien supporters over het hek klommen en het veld op renden. De politie verjoeg hen met honden.

Na de wedstrijd moesten de Haagse supporters een half uur wachten in hun vakken. Onder politiebegeleiding vertrokken ze richting station. Voor hun terugreis was inmiddels bij de NS een aparte trein besteld. Burgemeester Waal van Deventer kondigde op grond van artikel 219 van de gemeentewet een noodverordening af: alle Hagenaars moesten de stad verlaten.

Foto: Bij rellen gisteren in Deventer bij de voetbalwedstrijd Go Ahead Eagles-FC Den Haag raakten 26 mensen gewond. (Foto ANP)