Franse kranten zien omzet dalen

Het gaat slecht met de Franse dag- en weekbladen. Voor het eerst in tien jaar daalde vorig jaar hun omzet, met 1,3 procent. Voornaamste oorzaak van de malaise is de afname van advertentie-inkomsten. Daarnaast daalde ook de verkoop vorig jaar met ruim een procent.

Hoewel de losse verkoop iets steeg en veel bladen hun verkoopprijs verhoogden, woog dit niet op tegen de advertentiedaling, die wordt toegeschreven aan de concurrentie van de televisie en aan de verminderde reclamebestedingen, volgens de kranten een nasleep van de Golfoorlog. Maar in Frankrijk is het mode de Golfoorlog de schuld te geven van economische malaise.

Zeer slecht gaat het met het enige populaire dagblad van Frankrijk: France Soir. De krant, waarvan ooit meer dan 1 miljoen exemplaren werden verkocht, is nu noodlijdend. Overwogen wordt de krant te verhuizen van het nieuwe, te dure gebouw in de Rue de Bercy naar een pand in de buurt van Figaro, dat door hetzelfde concern wordt uitgegeven. Journalisten vrezen dat dit een fusie van de twee kranten inluidt.(BD)

    • Birgit Donker
    • Zeger Luyendijk. van Tom Rooduijn