Foto: LANGBROEK - Het Stichts Landschapsbeheer is ...

Foto: LANGBROEK - Het Stichts Landschapsbeheer is bezig met een inventarisatie van de hoogstamfruitbomen in de provincie Utrecht.

Dergelijke bomen, waarvan de laagste takken zich op 1,80 meter boven de grond bevinden, dreigen uit het landschap te verdwijnen omdat ze minder rendabel zijn dan bomen met lage stammen. De organisatie houdt toezicht op landschapsbepalende elementen, zoals houtwallen en knotwilgen. Dertig vrijwilligers zijn op pad gestuurd om in de komende maanden de hoogstamfruitbomen te tellen en te bekijken. Daarna zal worden bezien wat er moet gebeuren om de appel-, pere-, kerse- en pruimebomen voor het landschap te behouden. De eigenaren van de bomen hebben vaak geen geld of tijd voor het onderhoud. Fruittelers vervangen ze door lage bomen en struiken, waarbij geen trap nodig is om de vruchten te plukken. Voormalig bankmedewerker J. van der Lee is een van de vrijwilligers van Stichts Landschapsbeheer. “Ik ga een dag per week met de auto naar het gebied waar ik moet tellen. Daar haal ik de fiets uit de achterbak en ga met een kaartje in de hand op zoek naar de fruitbomen. Een van mijn dorpen is Langbroek, waar bij de ruïne van kasteel Hinderstyn een grote boomgaard met vijfhonderd goed onderhouden appelbomen staat. Heel dicht daartussen zijn jonge halfstammige perebomen geplant. De appelbomen zijn een jaar of veertig oud en zullen over een paar seizoenen op zijn. Tegen die tijd zijn de perebomen klaar en zullen de appelbomen worden gerooid. Nu zien ze er nog prachtig uit.” (Foto NRC Handelsblad / Chris de Jongh)