Filmacteur Morley (84) overleden

AMSTERDAM, 4 JUNI. De Engelse acteur Robert Morley is gisteren op 84-jarige leeftijd in Londen overleden.

Morley was een opvallende verschijning in talloze Britse en Amerikaanse films, te beginnen met de voor een Oscar genomineerde bijrol van koning Lodewijk XVI in Marie-Antoinette (1938). De pompeuze, licht verwijfde gelaatstrekken van Morley waren toen al bekend door zijn titelrol op Broadway in Oscar Wilde, welke rol hij herhaalde in de gelijknamige film uit 1960. Tot Morley's vele andere films behoren Major Barbara, The Young Mr. Pitt, als W.S. Gilbert in The Story of Gilbert and Sullivan, John Hustons The African Queen en Beat the Devil, als koning George III in Beau Brummell en Murder at the Gallop. Meer recent was Morley onder meer te zien in Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, High Road to China en in talloze Amerikaanse talkshows als erudiete, spraakzame gast. Een van zijn bekendste uitspraken luidde: “Iedereen die werkt is een dwaas. Ik werk niet; ik dring alleen mezelf op aan het publiek”. Morley was ook de auteur van verschillende boeken en toneelstukken, waaronder het in 1949 verfilmde Edward My Son.