Engeland verliest in oefenduel aanvaller Barnes voor het EK

HELSINKI, 4 juni. Het blessureleed bij John Barnes kent dit seizoen geen grenzen. De vleugelspits van het Engelse nationale team en Liverpool moest gisteravond in de tiende minuut van het oefenduel in en tegen Finland (1-2) uitvallen met een gescheurde achillespees. De eindronde van de Europese titelstrijd in Zweden gaat in elk geval aan hem voorbij.

Barnes (28) maakte in Helsinki zijn internationale rentree na maanden vol kommer en kwel. Hij speelde dit seizoen slechts zeventien wedstrijden voor Liverpool. Een grove overtreding van verdediger Holmgren werd Barnes opnieuw fataal.

De zware blessure bij Barnes wierp een schaduw over de laatste oefenwedstrijd van Engeland. De Finnen, die in 55 jaar nog nooit van de Britten hebben gewonnen, boden taai en soms agressief verzet.

Hjelm opende in de 27ste minuut voor 16.000 toeschouwers de score uit een strafschop. Daarna verhoogde Engeland het tempo en werd Finland op eigen helft vastgezet. Aanvaller Platt, die deze zomer wellicht van het gedegradeerde Bari naar Juventus overstapt, bezorgde Engeland met twee treffers uiteindelijk de verdiende zege.

Denemarken heeft in de eerste en laatste test voor het EK in Zweden een positieve indruk gemaakt. Hoewel de uitslag van het duel met het GOS anders doet vermoeden (1-1), speelden de Denen een uitstekende wedstrijd. Slechts het benutten van de kansen liet te wensen over. “Denemarken speelde aanvallend en agressief”, meldde de spionerende Duitse bondscoach Berti Vogts.

Brian Laudrup (Bayern München) en Bent Christensen (Schalke'04) waren de gangmakers van Denemarken. Laudrup (23) viel in zijn 25ste interland als hangende spits op met verrassende en voorbereidende acties. Christensen toonde zich een behendige speler, met gevoel voor de juiste positie. In de 35ste minuut bracht de Deense aanvalsleider zijn ploeg op voorsprong. Kolivanov bracht in de 52ste minuut de onverwachte gelijkmaker op zijn naam.

Schotland is nog zoekende naar de juiste vorm voor het EK in Zweden. De ploeg van bondscoach Andy Roxburgh bleef tegen Noorwegen steken op 0-0. De Schotten konden de 9000 toeschouwers in Oslo niet imponeren. (Reuter)