Craxi's naam in direct verband met de mafia gebracht

ROME, 4 JUNI. Aan de vooravond van de kabinetsformatie, met de socialist Bettino Craxi als de meest-getipte premier, is Craxi in direct verband gebracht met de zich nog steeds uitbreidende corruptie-affaire in Milaan en omringende gemeentes in Noord-Italië.

De man die de zaak aan het rollen heeft gebracht doordat hij na zijn arrestatie is gaan praten, de socialist Mario Chiesa, heeft gezegd dat hij Craxi's zoon Bobo heeft geholpen bij diens verkiezingscampagne. De suggestie is dat hij daarbij geld heeft gebruikt dat hij in de vorm van steekpenningen had ontvangen. Chiesa vertelde dat hij daarna door Craxi is geholpen bij zijn politieke carrière.

De rechter die het onderzoek leidt, Antonio Di Pietro, heeft naar aanleiding van de berichten hierover gisteravond verklaard dat hij niets heeft ontdekt “dat strafrechtelijke relevant is dat de familie Craxi zou kunnen betreffen”. Craxi zelf noemde in een korte verklaring de uitspraken van Chiesa “vals als Judas”.

De verklaringen van Chiesa maken onderdeel uit van de documentatie die rechter Di Pietro naar de Kamer heeft gestuurd, ter ondersteuning van zijn verzoek om de parlementaire onschendbaarheid van vijf verdachten op te heffen. De verklaringen moesten geheim blijven, maar de passages over Craxi zijn doorgespeeld aan journalisten.

Chiesa vertelde dat hij in het voorjaar van 1990 naar Craxi is gegaan met het verzoek om hem een kandidatuur te verlenen voor de gemeenteraad, een wethouderschap en het bestuur over de Pio albergo Trivulzio, het tehuis voor bejaarden en wezen waar de corruptie-affaire aan het licht is gekomen. Craxi, die geldt als de ongekroonde koning van de Milanese politiek, antwoordde volgens Chiesa dat het wethouderschap niet mogelijk was, maar dat de andere twee zaken konden worden geregeld in ruil voor steun voor zijn zoon Bobo bij de lokale verkiezingen.

Chiesa zei dat hij vrijwel alle campagne-uitgaven van Bobo Craxi voor zijn rekening heeft genomen. “Hij heeft ongeveer de helft van zijn verkiezing aan mij te danken”, zei Chiesa. Hierna zou hij een directe band met de familie Craxi en politieke steun van Bettino Craxi hebben gekregen.

Bobo Craxi zei dat zijn tienduizend voorkeurstemmen voornamelijk te danken waren aan zijn vader, en dat deze nooit een dergelijk akkoord gesloten kon hebben met Chiesa. “Wie hem zoiets durft voor te stellen, vliegt vroeg of laat het raam uit,” zei Bobo Craxi.

Het is nog onduidelijk wat de publikatie van Chiesa's uitspraken betekent voor de kansen van Craxi om premier te worden. Verwacht wordt dat pas volgende week een formateur wordt aangesteld. President Scalfaro is vandaag begonnen met de consultaties, maar hij spreekt de leiders van de drie grootste partijen pas begin volgende week, na de lokale verkiezingen die op verscheidene plaatsen in Italië worden gehouden.

    • Marc Leijendekker