Cees Nooteboom opgenomen in Akademie Berlijn

BERLIJN, 4 JUNI. De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom is samen met de Berlijnse schrijver Reinhard Baumgart gevraagd plaats te nemen in de afdeling Literatuur van de West-Berlijnse Akademie der Künste. Beide auteurs hebben de uitnodiging inmiddels aanvaard. Nooteboom is de eerste Nederlandse schrijver die tot de Akademie toetreedt.

De afdeling Literatuur telt ten hoogste vijftig leden, voornamelijk uit het Duitse taalgebied. Ook niet-duitstaligen kunnen echter worden gekozen. De Ierse nobelprijswinnaar Samuel Beckett was jarenlang lid, evenals de Zweedse dichter Lars Gustafsson.

De West-Berlijnse Akademie der Künste heeft voor de verschillende kunsten zes verschillende afdelingen. Het instituut is ontstaan in 1956, nadat de oude Pruisische Akademie was opgeheven. In het gebied van de vroegere DDR bestaat nog altijd een Oostduitse Akademie. Op dit moment bestaan er ver gevorderde plannen om de beide Akademies samen te voegen.