Beleggers Shanghai in verwarring

De vorig jaar geopende effectenbeurs van Shanghai is op het kapitalistische pad naar een betere toekomst de afgelopen dagen in turbulente ontwikkelingen terecht gekomen. Nadat de beursautoriteiten ruim een week geleden de koersbeperkingen ophieven waarmee de dagelijkse fluctuaties van de vijftien genoteerde aandelen in bedwang werden gehouden (maximaal vijf procent was toegestaan) ontstond onmiddellijk een ongekend krachtigde koersstijging die de noteringen deed opbruisen tot recordhoogte. Zo steeg op de eerste dag dat de koersbeperking niet meer van toepassing was en de zittingsduur van drie naar vier uren ging, de koersindex meer dan 100 procent. Er was een aandeel waarvan de koers die dag met 470 procent omhoog ging.

De Stock Exchange of Shanghai, waar de meeste beleggers zelf naar toe gaan om hun transacties te laten uitvoeren, wordt de afgelopen weken belegerd door een groeiend aantal aantal Chinezen. Die zorgden de afgelopen maanden voor gestaag stijgende koersen, maar "what goes up must come down', het kon niet uitblijven, een tegengestelde koersbeweging volgde onverbiddelijk.

Die zette dinsdag in met een scherpe reactie omlaag, gevoed door beleggers die hun winst wilden veilig stellen en de beurs plotseling overstroomden met verkoopopdrachten.

Nog maar kortgeleden - om de grote toevloed van nieuwe beleggers te kunnen opvangen - had de beurs zijn capaciteit om orders te verwerken uitgebreid met een annex, waar extra computers staan om de aanzwellende stroom orders te kunnen behandelen. De plotselinge omslag van het sentiment ontstond overigens mede door een maatregel van het beursbestuur. Vorige week verbood het bestuur het organiseren van "syndicaten' die tot doel hebben door onderlinge handelstransacties de koersen op te drijven.

Dit stemde beleggers kennelijk tot nadenken, hetgeen dinsdag culimineerde in het besef dat na de stijging van de afgelopen maanden, de koersen wel eens zouden kunnen dalen. Het aanbod dat de markt trof, kreeg onverwacht grote navolging. Dit bracht vele beleggers in grote verwarring. De index zakte per saldo 57,12 punten in tot 1.178,72, daarbij veel beleggers voor het eerst confronterend met een verlies. Een en andere speelde zich af terwijl een menigte van 5.000 beleggers de beurs belegerde in een poging orders uitgevoerd te krijgen. Het veiligheidspersoneel leverde een groot deel van de beursdag slag met de tot op de beursvloer doordringende beleggers.

Ondanks de neerwaartse reactie deze week wordt het koerspeil door deskundigen nog steeds als overmatig beschouwd. Het beursbestuur heeft overigens laten weten dat het van plan is om naast de vijftien al bestaande fondsen die nu worden verhandeld, nog 34 fondsen te introduceren waarmee meer dan 30 miljoen aandelen ter waarde van ongeveer 300 miljoen yuan (bijna 100 miljoen gulden) aan de marktkapitalisatie worden toegevoegd.

Foto: De employees van de effectenbeurs van Shanghai zitten er rustig bij, nog onbewust van de turbulente ontwikkelingen die hen wachten. De beurs is gevestigd in de operazaal van het uit 1860 daterende Astor House, nu genoemd het Pu Jian Hotel. (Foto M. Thieleman)