AKZO spint sterke supervezel uit de Shell-polymeer Carilon

Onderzoekers van Akzo in Arnhem zijn er in geslaagd een nieuwe supersterke vezel te spinnen. De vezel "polyketon' gedoopt, heeft een met aramide vergelijkbare treksterkte, maar een lagere smelttemperatuur. Chemisch Weekblad van 29 mei tekende dit tijdens de jaarlijkse Rolduc polymeer meeting op uit de mond van Akzo-onderzoeker D.J. Lommerts.

Polyketon is gemaakt van een nieuw polymeer waar Shell de afgelopen vijftien jaar aan gewerkt heeft. Het staat bekend onder de naam Carilon en het wordt gemaakt uit goedkope grondstoffen als koolmonoxide en polyethyleen.

Carilon laat zich verspinnen met de gelspintechniek, dezelfde techniek die bij de supersterke polyethyleenvezel van DSM (onder de naam Dyneema in de handel gebracht) wordt gevolgd. De vezel zou geschikt zijn voor de versterking van autobanden, de grootste afzetmarkt voor de vezeldivisie van Akzo.

Volgens Chemisch Weekblad probeert Akzo nu Shell over te halen tot samenwerking. Shell heeft weinig kennis van de vezeltechniek, en Akzo heeft de grondstof niet.

Het zal overigens nog een lange weg zijn voordat het produkt op de markt kan worden gebracht. Het is onder meer nog niet zeker of Shell op grote schaal Carilon kan produceren.