Tuur slaat Brit Harvey knock-out

ROTTERDAM, 3 JUNI. Profbokser Regilio Tuur beoordeelde Paul Harvey, die hij gisteravond in Rotterdam knock-out sloeg, als een gevaarlijke jongen. Over zijn Engelse tegenstander - hij verloor in de vijfde ronde - zei Tuur na afloop: “Hij stelde me op de proef en betaalde zijn tol.” Tuur zond Harvey heel zwaar naar het canvas in een partij die de Nederlander vrijwel volledig beheerste.

Vooraf was er wat smalend gepraat over de opponenten die Tuur in ons land kreeg voorgezet. Hij zou te vroeg met zijn werk klaar zijn. Tegenstanders konden zich onmogelijk met hem meten. Oorspronkelijk gecontracteerden lieten het dikwijls op het laatste moment afweten, waarna waardige vervangers uitbleven. Tyrone Downes, met wie voor gisteravond eerst werd geschermd als opponent, kan zich net als Tuur verheugen op een plaats op de wereldranglijst. Maar Downes verdween uit het programma om plaats te maken voor Harvey. De Engelsman heeft het predicaat de tweede man van zijn land te zijn in zijn gewichtsklasse en was in februari nog kampioen van het Britse Gemenebest.

Engelse boksers zijn vrijwel altijd moedig en niet bang voor de strijd. Zo ook Harvey, maar Tuur bepaalde het verloop van de partij. Tot in de derde ronde bleek dat ieder boksgevecht, ook voor de ogenschijnlijk sterkere, risico's kent. Harvey moest acht tellen rust nemen en werd daarna met stoten op het lichaam geteisterd. Even was Tuur niet alert op zijn eigen defensie en in die fractie sloeg Harvey met een wilde zwaai Tuur in de problemen. De Amerikaanse proflessen van Tuur bestaan ook uit hangen wanneer men op adem moet komen. Tuur rustte uit tegen zijn tegenstander en recupereerde tegen het einde van de ronde.

De sensatie werd verder slechts door Tuur verzorgd. “Ik voelde me zo sterk en kon het opbrengen om te wachten. Ik wist dat hij zou komen. Dat is het verschil tussen de Tuur van nu en die van twintig partijen geleden. Toen had ik drift, geen geduld, moest alles ineens. Nu kan ik wachten op de beste gelegenheid.” Die bleek voor Tuur te komen in de vijfde ronde. Harvey kreeg toen weer acht tellen rust, seinde met een onrustige blik zijn secondanten in dat zijn krachten waren weggestroomd, maar hij kwam toch overeind. Tuur maakte de partij af met twee stoten. Harvey ging opnieuw omlaag en in zijn val kreeg hij nog een snelle klap mee.

Tuur moest overigens weer op het paard worden getild na een hinderlijke nederlaag eind maart. Hij verloor toen de titel van de staat New York aan Grove, een man die de strijd schuwde. Verwijten over een verkeerde jury-uitslag veranderden niets aan het feit dat een stuk van zijn ambitie was aangetast. “Dat was moeilijk om te verwerken. Ik had geen fysieke klap gehad maar een mentale dreun. Ik was zes maanden achteruit gegooid. Van nummer drie op de wereldranglijst was ik teruggeworpen naar zeven. Het was vooral de manier waarop het gebeurde. Van een kampioen kun je niet winnen als hij wegloopt en dat deed Grove. Een bokser wint als hij de partij maakt, door zijn agressiviteit, door punten te scoren. Grove deed niets, liep van me weg en toch pakte hij mijn titel af.”

Tuurs manager Bikoff protesteerde tevergeefs bij de bokscommissie van de staat New York. “Het is gegaan zoals met ieder protest in het boksen”, weet Bikoff, “dat gaat in een la. Je dient protest ook alleen in als een soort formaliteit die je ontevredenheid onderstreept. Misschien komt er nog eens een hearing maar dan ben je een half jaar verder en heeft het weinig zin meer.” Tuur zou, zo was al in maart besloten, een periode rust nemen na zijn partij tegen Grove. “Op vakantie in Cannes heb ik het verwerkt. Laat niemand zich vergissen, ik ben mentaal ontzettend sterk.”

    • Theo Reitsma