Strijd laait weer op in Kabul

KABUL, 3 JUNI. In de Afghaanse hoofdstad Kabul is het gisteren tot hevige gevechten gekomen tussen verschillende guerrillagroeperingen. Hierbij vielen zeker twintig doden en ruim tachtig gewonden. Ook namen beide zijden gisteren en vandaag honderden mensen uit het vijandelijke kamp gevangen.

Na drie weken van betrekkelijke rust openden strijders van de shi'itische groepering Hizb-i-Wadat gisteren het vuur op de auto van minister van justitie Jalaluddin Haqani, die zelf een vooraanstaande guerrillaleider is geweest. Hoewel Haqani zelf ongedeerd bleef raakten drie van zijn lijfwachten gewond, een van hen levensgevaarlijk.

Daarna braken felle gevechten uit tussen de radicale sunnitische groep Itihad-i-Islami en Hizb-i-Wadat. De gevreesde Oezbeekse militie van generaal Rasheed Dostam, op het ogenblik de sterkste militaire factor in de Afghaanse hoofdstad, greep vervolgens in en dreef de Itihad-eenheden terug.

De shi'ieten, die een deel in het westen van Kabul onder controle hadden, eisen al enige tijd vijf ministersposten op in het overgangsbewind in Kabul. De sunnitische partijen achten dit te veel.

Vanmorgen kwamen er berichten uit Kabul dat de shi'ieten willekeurige Pathanen op straat gevangennamen, terwijl sunnitische strijders op hun beurt shi'itische burgers aanhielden en gevangenzetten.

Vorige maand kwam het tot hevige gevechten tussen eenheden van de radicale fundamentalist Gulbuddin Hekmatyar en de manschappen van de Tadzjiekse minister van defensie, Ahmed Shah Massoud, die gesteund werden door de Oezbeken van Dostam. (AP, Reuter, AFP)