Parijs en Bonn: "Maastricht' ook zonder Denen

BONN, 3 JUNI. Ondanks de negatieve uitslag van het Deense referendum over de Europese verdragen van Maastricht moet de uitvoering van die verdragen worden voortgezet.

Dit is de kern van een gemeenschappelijke Frans-Duitse verklaring waaraan vanochtend nog werd gesleuteld en die later vandaag zou worden gepubliceerd. De andere elf EG-staten zullen de parlementaire ratificatie van de verdragen hopelijk zo snel mogelijk afronden. Desnoods moet de weg naar de Europese Politieke Unie (EPU) en de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) daarna zonder Denemarken worden afgelegd.

In de gezamenlijke verklaring “betreuren” Parijs en Bonn het dat de Deense bevolking zich tegen de Maastrichtse verdragen heeft uitgesproken. De verklaring sluit overigens aan bij wat president Mitterrand en kanselier Kohl onlangs tijdens hun tweedaagse consultaties in La Rochelle al hadden afgesproken. Namelijk dat het Europese integratieproces ook dóór zou moeten gaan als de Maastrichtse verdragen in een referendum door enige EG-staat (Denemarken en/of Ierland) zouden worden afgewezen.

Minister Klaus Kinkel (FDP, buitenlandse zaken) zou vanmiddag zijn Portugese collega Pinheiro, de huidige voorzitter van de EG-ministerraad, in Bonn op bezoek krijgen. Hoewel Kinkel het eens zei te zijn met Pinheiro's vanmorgen in Brussel afgelegde verklaring dat het integratieproces in de EG niet door één land mag worden opgehouden, wil hij wel bepleiten om voor Denemarken bepaalde opties in de Maastrichtse verdragen open te houden.

De belangstelling van de Duitse media voor het referendum in Denemarken was de afgelopen dagen groot. Vooral de aversie van veel Denen tegen de Brusselse “EG-bureaucratie” en hun vrees voor nationaal identiteitsverlies kregen veel aandacht.

    • J.M. Bik