"Pakistan schendt de mensenrechten'

LONDEN, 3 JUNI. De Pakistaanse regering maakt zich in de provincie Sindh schuldig aan schendingen van de rechten van de mens door politieke tegenstanders willekeurig te arresteren, op te sluiten en te martelen. Die beschuldiging is gisteren door Amnesty International geuit.

Amnesty liet weten te beschikken over de namen van zeshonderd leden van oppositiepartijen in Sindh, die zijn gearresteerd sinds bijna twee jaar geleden premier Benazir Bhutto ten val kwam. Geen van hen is sinds zijn arrestatie normaal berecht. Het werkelijke aantal arrestanten loopt vermoedelijk in de duizenden.

Volgens Amnesty begonnen de arrestaties direct nadat de partij van Bhutto, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), uit de macht was verdreven. “Sindsdien vormen alle leiders en leden van oppositiepartijen het doelwit van arrestatie”, aldus Amnesty. Vooral aan de vooravond van verkiezingen worden veel mensen opgepakt. Amnesty gaf het voorbeeld van een verkiezingsbijeenkomst in mei, aan de vooravond waarvan duizend mensen werden ingesloten. Hetzelfde gebeurde na incidenten, zoals rellen waarvan de PPP de schuld kreeg of de moord op een rechter in juni vorig jaar.

Volgens Amnesty worden de arrestaties niet officieel bevestigd en worden arrestanten in snel tempo van het ene politiebureau naar het andere overgebracht, zodat hun familie het spoor bijster raakt en niet meer weet waar ze worden vastgehouden. Veel PPP-activisten worden op een zeker moment vrijgelaten, om bij het verlaten van het politiebureau onmiddellijk opnieuw te worden gearresteerd. Amnesty gaf voorbeelden van mensen die dat vier keer was overkomen. Bovendien worden gevangenen mishandeld en gemarteld, gewoonlijk met het doel hen deelname aan terroristische activiteiten te laten bekennen. Ze worden aan hun polsen of enkels aan het plafond opgehangen, geslagen, hun wordt slaap of voedsel onthouden en ze krijgen elektrische schokken toegediend. (UPI)