Maij-Weggen noemt houding van het ANC zeer redelijk

JOHANNESBURG, 3 JUNI. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) vindt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zich “zeer redelijk” heeft opgesteld tijdens de onderhandelingen over een nieuwe grondwet in Zuid-Afrika, die twee weken geleden stukliepen.

Zij verklaarde dit gisteren na een bezoek van een week aan Zuid-Afrika. Op de laatste dag werd de minister onverwacht ontvangen door ANC-leider Nelson Mandela, met wie zij een gesprek voerde van veertig minuten. Het is de eerste keer dat het ANC in het openbaar zulke duidelijke steun uit het buitenland krijgt voor zijn opstelling in de onderhandelingen.

De besprekingen in de Conventie voor een Democratisch Zuid-Afrika (Codesa) zitten vast op de vraag met welke meerderheid de nieuwe, non-raciale grondwet moet worden geschreven. Deze maakt het vrijwel onmogelijk dat Zuid-Afrika in augustus een interim-regering van blank en zwart heeft. Mandela heeft dit als voorwaarde gesteld voor het ontvangen van premier Lubbers en minister Van den Broek (buitenlandse zaken), die in augustus op uitnodiging van president De Klerk een bezoek brengen aan Zuid-Afrika. Volgens minister Maij heeft zij noch ANC-leider Mandela de zaak in hun gesprek gisteren aangekaart. “Premier Lubbers wil komen, en dat zal ook afhankelijk zijn van de situatie op dat moment.”

De minister meent dat het bedrijfsleven zich geen zorgen hoeft te maken over de economische politiek van het ANC. Nationalisatie wil de organisatie alleen onder strenge voorwaarden, en buitenlandse investeerders krijgen de kans hun winsten uit het land mee te nemen. De minister zei een “gematigde en redelijke impressie” van Mandela te hebben gekregen. Ze nodigde deskundigen van het ANC uit om in Nederland het openbaar vervoer en telecommunicatieprojecten te komen bekijken.

De minister ondertekende tijdens haar bezoek een nieuw luchtvaartverdrag, waardoor de KLM vaker kan vliegen op Zuid-Afrika. Met haar collega's kwam ze tevens overeen dat ambtenaren een nieuw maritiem verdrag zullen opstellen, ter vervanging van het oude uit 1935.