Maharishi zet natuurwet in voor landsbestuur

In een oud klooster in het Limburgse Vlodrop woont de dankzij The Beatles wereldberoemd geworden Indiase leermeester Maharishi Mahesh Yogi. Zijn Nederlandse volgelingen richten deze week een politieke partij op: de Natuurwet Partij.

VLODROP, 3 JUNI. De gangen van het voormalige Franciscaner klooster St. Ludwig ruiken weer naar wierook. Maar de eens sobere houten vloeren zijn nu bedekt met hoogpolige tapijten. In de met plastic bloemslingers versierde ontvangstzaal wacht een twintigtal volgelingen op de komst van hun meester: Maharishi Mahesh Yogi.

Als één man veren de discipelen op wanneer de deur openzwaait en de Maharishi binnenschrijdt. De verlichte meester gaat zitten in lotushouding en krijgt een bloemenkrans omgehangen. Twee tv-camera's gaan draaien: de woorden van de Maharishi worden vastgelegd voor de leerlingen die dit interview moeten missen.

Gevraagd waarom hij zich in Vlodrop heeft gevestigd, antwoordt de Indiase goeroe: “Alles begint bij de basis. Nederland ligt onder de zeespiegel, waar zich de basis van de wereld bevindt.” Daarom koos hij in 1990, tot verrassing van zijn volgelingen, Vlodrop als hoofdkwartier van zijn beweging.

Toen de Maharishi eind jaren vijftig naar Groot-Brittannië kwam om zijn boodschap te verspreiden, was hij slechts één van de vele Indiase goeroes. Maar in 1967 werd hij ontdekt door The Beatles en groeide uit tot dè goeroe van de ”flower power'. Sindsdien heeft hij een schare volgelingen aan zich weten te binden, wereldwijd geschat op vier miljoen mensen.

De leer die hij ontwikkelde is toegesneden op de moderne mens. Twee keer per dag twintig minuten mediteren door inwendig een klank uit het Sanskriet, een ”mantra', te herhalen is voldoende om de geest te verruimen. TM vindt weerklank binnen het bedrijfsleven, waar New Age managers de stress bedwingen door dagelijkse meditatie.

Nederland telt 80.000 TM-aanhangers, volgens de persvoorlichter van de Maharishi, dr. P. Gelderloos. “Jaarlijks komen daar duizend bij.” In tien lessen wordt hun de techniek van de TM bijgebracht tegen een prijs die varieert van 250 tot 800 gulden, afhankelijk van het inkomen.

Behalve het mannenklooster in Vlodrop - de ”Maharishi European Research University' waar vierhonderd TM'ers wonen - bezit de beweging ook een oud Jezuëtenklooster in Valkenburg waar tweehonderd vrouwen mediteren, een gezondheidscentrum in Laag Soeren en een Sidhadorp in Lelystad met een kleine 250 huizen, winkels en bedrijfjes. De Maharishi verplaatst zich in een grijze Cadillac. “Maar die auto is niet meer waard dan een Volkswagen”, verzekert Gelderloos. “De beweging is niet rijk. We verwerven inkomsten uit cursussen en de verkoop van kruiden-preparaten.”

Onlangs lanceerde de Maharishi een plan voor attractieparken in Canada, de Verenigde Staten en Nederland. “In zo'n park, Vedaland genaamd, wordt met een vrolijk gebaar kennis concreet gemaakt”, legt de verlichte meester uit. In de Verenigde Staten en Canada is het terrein al aangekocht. Voor het Nederlandse Vedaland werd als locatie gekozen voor Elst in de Betuwe. De gemeenteraad beraadt zich of hij de bouw toestaat van dit 200 hectare grote park dat 33 attracties zou moeten herbergen, van een zwevend huis tot een afdaling in het hart van een bloem.

Het nieuwste idee van de Maharishi is een politieke partij. In Groot-Brittannië richtte hij een maand vóór de algemene verkiezingen van begin april de Natural Law Party op, die overigens geen zetel wist te veroveren. “We zijn te laat begonnen”, zegt de Maharishi. Ook in Nederland hebben aanhangers een Natuurwet Partij in het leven geroepen, die zij deze week zullen aanmelden bij het Centraal Stembureau.

“De huidige regeringen hebben geen stabiele basis”, vindt de Maharishi. “En als een regering instabiel is, leven de mensen in absolute onzekerheid. Wij willen een stabiele regering. Zo'n regering kan gerealiseerd worden als je de wetten volgt van de natuur.”

De kersverse politicus meent dat alle problemen verdwijnen als iedereen leeft volgens de natuurwetten die worden bestudeerd op zijn universiteiten. “Na twee maanden in de politiek heb ik overal een antwoord op”, zegt hij stellig. “Wat speelt er in Nederland? Discussie over de basisvorming? Eén vak is genoeg: laat alle kinderen Sanskriet leren. Is de gezondheidszorg te duur? Als iedereen mijn preventieve gezondheidsprogramma volgt, kun je alle ziekenhuizen sluiten.”

Als de Natuurwet Partij in één land aan de macht is, zal zij zich snel uitbreiden naar andere landen, verwacht de goeroe. “Binnen korte tijd zal het hemels zijn op aarde. Te mooi om waar te zijn”, giechelt hij.

Tot het zo ver is, hebben zijn leerlingen hem hard nodig, zegt de Maharishi. Over zijn leeftijd wil hij zich niet uitlaten, maar die moet ongeveer 73 jaar zijn. Als hij nu onverhoopt het tijdelijke voor het eeuwige zou verwisselen, gaat binnen enige tijd de kennis van de TM verloren, want “als je een boom kapt, wordt deze niet meer gevoed.”

Na het interview blijft de Maharishi napraten met zijn leerlingen in de ontvangstzaal. De overige bewoners van het klooster mediteren in de kloosterkapel. Als leek mag je alleen een snelle blik naar binnen werpen; net voldoende om een levensgroot verlicht portret van de Maharishi te zien. De verlichte meester zelf hoeft niet meer te mediteren, legt een van zijn leerlingen uit: “Hij verkeert voortdurend in het hoogste stadium van bewustzijn.”

    • Birgit Donker