In-en-in-keurig juridisch programma bij de TROS

In kort geding, Ned.2, 21.17-21.43u.

Een gebrek aan belangstelling voor juridische onderwerpen kan de Tros niet worden verweten. Al twee tv-seizoenen zendt de omroep op prime time het programma Crime Time uit. Een misdaadmagazine met aandacht voor de meer spectaculaire vormen van criminaliteit.

Crime Time is zo'n beetje de harde porno van de misdaadverslaggeving. Redacteuren bekwamen zich er als opsporingsagenten en tonen de kijkers zonder noemenswaardige restricties de boeven die de politie niet wist te vangen. Moeders van wie het dochtertje al maanden zoek is, worden uitputtend aan de tand gevoeld over het leed dat hen is aangedaan.

Het is onsmakelijke journalistiek gemaakt vanuit de gedachte: laat de kijker huiveren en hoge kijkdichtheidscijfers zijn verzekerd. Het informatieve gehalte is nul. Maar Crime Time is in ieder geval wel vermakelijk.

Onder de titel In kort geding besteedt de Tros de komende weken aandacht aan de civiele rechtsprocedure voor spoedeisende gevallen. In zes afleveringen van 25 minuten worden in totaal twaalf kort gedingen behandeld die gediend hebben voor de president van de Amsterdamse rechtbank.

De Tros verklaart de belangstelling voor het kort geding onder de vermelding dat het hier immers gaat “om de meest toegankelijke vorm van rechtspraak”. Waarschijnlijker is dat de onderwerpkeuze te danken is aan het feit dat het kort geding bij toestemming van de beide partijen eigenlijk de enige vorm van rechtspraak is waar de tv-camera welkom is.

De kritiek die op de journalistieke aanpak van Crime Time is te leveren, valt bij In kort geding geheel weg. Het is een in-en-in-keurig programma waarbij beide partijen via een interview hun geschil mogen toelichten en de kijker uiteindelijk het oordeel van de rechtbank verneemt.

Het programma is evenwel even saai als fatsoenlijk. Voor zover een kort geding journalistiek al interessant is, is het dat door de actualiteit van het geschil. Maar om een half jaar na dato te tonen hoe de Nederlandse Toonkunstenaarsbond overhoopt lag met De Groene Amsterdammer of de woningbouwvereniging Nieuw Amsterdam een geschil uitvocht met bewonersvereniging Egeldonk, is hoogstens voor de betrokkenen en hun familieleden de moeite waard. In aflevering twee zie je hoe rechtbankpresident mr. B.J. Asscher zijn best doet niet te geeuwen. De kijker zal het gevecht tegen de slaap verliezen.

    • Marcel Haenen