Historie

“Een verbazingwekkende ontdekking”, zo stond op de achterkant van meerdere kranten onder een foto van een scheelkijkende vijftiger, wiens gezicht werd doorkruist door een sterk stijgende grafieklijn.

De lijn was gestart in een andere advertentie, die van het ABN Amro Obligatie Groeifonds. De pagina is te klein om het succes van het fonds in een grafiek weer te geven, zodat de bank twee onzin-advertenties plaatste om de lijn op de pagina door te kunnen trekken. Het kan niet op met het zelfvertrouwen en de humor bij de bank. De enorme lijn ten spijt meldt de copywriter: “In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst”. De eisen voor advertenties van beleggingsfondsen zijn vorig jaar immers juist op dat punt flink aangescherpt, en de toezichthoudende Nederlandsche Bank staat om veel bekend, maar niet om zijn gevoel voor humor.