Gymnasiumdiploma terug op alle lycea

DEN HAAG, 3 JUNI. Lycea mogen weer aparte diploma's voor gymnasium en atheneum afgeven.

De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met een wetswijziging daartoe van staatssecretaris Wallage (onderwijs). De Kamer had er zelf op aangedrongen dat het diploma van het lyceum weer duidelijk maakt of de kandidaat gymnasium of atheneum heeft afgerond. Dat verschil verviel twee jaar geleden bij de invoering van het ongedeeld voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Alleen op aparte, zogeheten categoriale, gymnasia kon sindsdien nog een gymnasiumdiploma worden behaald. De wetswijziging brengt met zich mee dat op gymnasiale afdelingen van lycea 23 uur klassieke talen aangeboden moet worden. Deze lessentabel komt overigens volgend jaar op losse schroeven te staan bij de invoering van de basisvorming.