Foto: ENSCHEDE - Zware regenval in Enschede heeft ...

Foto: ENSCHEDE - Zware regenval in Enschede heeft gisteravond tot verkeerschaos en overlast voor bewoners geleid.

Het water liep huizen binnen en maakte straten onbegaanbaar. Eén woning werd door de bliksem getroffen, waardoor de schoorsteen afbrak. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De bui, die gepaard ging met hevig onweer, brak om kwart voor tien los, waarna het regende tot na middernacht. In de straten stond tien tot twintig centimeter water, in tunnels een halve meter. De grote hoeveelheid regenwater veroorzaakte overdruk in de riolering waardoor uit toiletten uitwerpselen omhoog kwamen. In een van de van de kelders van het ziekenhuis Stadsmaarten stond enkele centimeters water dat door de brandweer werd weggepompt. Verder hoefde de brandweer niet in actie te komen. Door de kracht van het water werden gaten in het wegdek geslagen en dreven putdeksels van hun plaats. Vier auto's kwamen in een put terecht. Tientallen automobisten bleven steken in de wassende stroom water. De verkeerslichten vielen uit door een stroomstoring en door de hele stad gingen systemen voor brandalarm af. Bomen werden ontworteld door de harde wind. Tot half drie 's nachts was het volgens de politie “één grote puinhoop”. De regen trok vanuit het zuiden naar het noorden van het land. In Soesterberg en Doorn hebben weeramateurs 100 millimeter regen gemeten, in Terneuzen 76 millimeter. Op Terschelling sloeg de bliksem in een strandhotel en een telefoonmast. (Foto ANP)