Ex-rover Ronnie Biggs geeft tips

RIO DE JANEIRO, 3 JUNI. Sinds gisteren is in Rio een speciaal voor de milieuconferentie in het leven geroepen, Engelstalig programma te beluisteren: Eco-Radio.

Het wordt dagelijks uitgezonden op de golflengte van het populaire muziekstation Radio Imprensa. Voorlopig is er alleen veel Braziliaanse samba, suave en lambada te horen, waarvan de titels de Amerikaanse presentatrice tongkramp bezorgen; een matig nieuwsbulletin op het hele uur en een jingle met Vivaldi's lentemuziek en de kreet: The Earth Summit!

Belangrijkste trekpleister van het station is de elk uur terugkerende rubriek Tourist tips with Ronnie Biggs, verzorgd door het vermeende brein achter een overval in 1963 op de nachtelijke posttrein Londen-Glasgow. De Great Train Robbery leverde Biggs destijds een bedrag van 2,5 miljoen Britse ponden op, maar kort daarna werd hij gearresteerd en veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Na ruim een jaar wist hij echter met een deel van de poet te ontsnappen en woont sindsdien in Rio de Janeiro, waar het leven goed is en de zon bijna altijd schijnt. Briggs, die zegt in de meest criminele stad van Latijns-Amerika zelf eenmaal beroofd te zijn “van wat wisselgeld”, geeft de toerist elk uur een andere tip om dit lot te ontlopen. Gisteren behandelde hij de afzetpraktijken van schoenpoetsers en de alomaanwezige verkopers van loterijbriefjes.