Damrak lijdt niet onder Deens "nee'

AMSTERDAM, 3 JUNI. De handel op het Damrak had vanmorgen nauwelijks last van het Deense "nee'. De stemming op de erg rustige beurs was verdeeld. Fokker zakte terug na berichten dat Dasa de controle over de vliegtuigbouwer wil.

AMSTERDAM De EOE-index stond om 13.00 uur op 318,34, een verlies van 0,22. Bij de internationals won Koninklijke Olie twee kwartjes op 158,30 gulden en tikte Unilever zeven dubbeltjes door naar 185 gulden. KLM en Philips leverden beide in. Aan de vooravond van de presentatie van de jaarcijfers ligt de koers van KLM al enkele dagen onder druk. Vandaag ging er een dubbeltje van de koers af op 39,50 gulden. Verwachtingen van analisten variëren van een winst van 75 miljoen gulden tot 200 miljoen gulden na het verlies van 630 miljoen gulden over het vorige boekjaar. Ook Fokker verloor. De vliegtuigfabrikant zakte zeven dubbeltjes terug naar 34,80 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street is gisteren lager gesloten. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde, dat maandag een recordniveau bereikte, daalde 17,10 punten tot 3.396,11 ondanks wederom gunstig nieuws over de Amerikaanse economie. De “index of leading indicators” steeg in april onverwacht sterk met 0,4 procent. Maar vooral tegenvallende cijfers van farmaciebedrijven drukten de koersen.

LONDEN Op de Britse beurs was weinig te merken van de negatieve uitslag van het Deense referendum. Gunstig binnelands bedrijfsnieuws, van onder meer Siebe en Reed, zorgde voor optimisme en hogere koersen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 8,3 hoger sloot op 2.705,9, stond omstreeks het middaguur op een winst van 1,4.

FRANKFURT Volgens Duitse handelaren leed de handel vanmorgen niet onder het Deense "nee'. De aandelenkoersen kwamen nauwelijks van hun plaats. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,25 hoger sloot op 1.801,39, stond omstreeks het middaguur op een licht verlies van 0,19.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen iets hoger na een saaie dag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 63,13 punten tot 18.188,68, een winst van 0,35 procent. De omzet bedroeg ongeveer 250 miljoen aandelen.