Clinton nu zeker van nominatie

WASHINGTON, 3 JUNI. De Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Bill Clinton weet zich na de voorverkiezingen van gisteren verzekerd van de steun van voldoende afgevaardigden om de nominatie van zijn partij in de wacht te slepen. Clinton won in alles zes staten waar voorverkiezingen werden gehouden. Ook in het belangrijke Californië bleef hij zijn enig overgebleven rivaal, voormalig gouverneur Jerry Brown, voor.

Uit opiniepeilingen bij de stemhokjes bleek echter dat de Texaanse miljardair H. Ross Perot, die zo goed als zeker als onafhankelijke kandidaat zal meedoen aan de presidentsverkiezingen van november, op het ogenblik zowel Clinton als president Bush zou verslaan. Niet minder dan 41 procent van de ondervraagde Republikeinen in Californië bij voorbeeld zeiden op Perot te zullen stemmen. In Ohio betuigde 46 procent van de Democraten hun steun aan Ross Perot.

Bij de voorverkiezingen onder Republikeinen in de staten Californië, Ohio, New Jersey, Alabama, Montana en New Mexico werd president Bush, die tot dusverre in alle staten heeft gewonnen, opnieuw gemakkelijk winnaar. Zijn uitdager, de conservatieve voormalige televisiecommentator Patrick Buchanan, gaf toe dat hij de strijd had verloren.

Een vroegere rivaal van Clinton, Paul Tsongas, sprak gisteren zijn steun uit voor Clinton. Hij verklaarde dat hij alles zou doen om Clinton te helpen om de verkiezingen van deze herfst te winnen. (AP, UPI)