Bush wil privileges voor China verlengen

WASHINGTON, 3 JUNI. De Amerikaanse president, George Bush, wil de status van "meest begunstigde handelspartner' (MFN) opnieuw toekennen aan China, ondanks herhaaldelijk geuite bezwaren tegen de schendingen van de mensenrechten in dat land.

De MFN-status betekent een voordeel van enige miljarden dollars voor China door een versoepeling van de Amerikaanse importbepalingen en belastingen. De status van meest begunstigde handelspartner van de VS moet jaarlijks worden verlengd.

De Amerikaanse regeringswoordvoerder Marlin Fitzwater zei dat het onthouden van de MFN-status aan China juist een negatief effect zou hebben op de mensenrechtensituatie. Bovendien zou het “de kosten verhogen voor bedrijfsleven, investeerders en consumenten” in de Verenigde Staten.

Critici van het China-beleid van president Bush hebben daar tegen ingebracht dat de hernieuwde status door Peking als "een verjaardagscadeau' zal worden opgevat - drie jaar na het gewelddadige optreden tegen demonstrerende studenten op het Plein van de Hemelse Vrede. Ook werd gewezen op een recente Chinese kernproef met een bom van één megaton, de herhaaldelijke gevallen van verkoop door China van kernreactoren en middellange-afstandsraketten aan Derde-wereldlanden en de voortdurende repressie van dissidenten in China.

“In plaats van China zijn zin te geven, moet president Bush erop aandringen dat het land vooruitgang boekt op het gebied van de mensenrechten, zijn oneerlijke handelspraktijken wijzigt en ophoudt met de verspreiding van wapens”, zo zei de Democraat George Mitchell voor de Amerikaanse Senaat. De Senaat heeft een tweederde meerderheid nodig om het presidentiële veto ongedaan te maken.

Volgens Amerikaanse cijfers had China het afgelopen jaar een handelsoverschot van 12,8 miljard dollar ten opzichte van de VS, het hoogste na Japan. (AP, Reuter)