Brits parlement: onderzoek naar Maxwell-relaties

LONDEN, 3 JUNI. Een speciale commissie in het Britse parlement wil een officieel onderzoek instellen naar het bestaan van particuliere bedrijven die, buiten het bereik van schuldeisers en pensioengerechtigden, nauwe banden onderhouden met de familie Maxwell.

Gisteren maakte de Financial Times bekend dat uit onderzoek is gebleken dat een aantal bedrijven in Liechtenstein feitelijk in handen is van de familie van de in november vorig jaar verdronken mediamagnaat Robert Maxwell. Na diens dood stortte het imperium in onder de enorme schuldenlast. Sindsdien proberen schuldeisers veelal tevergeefs hun weg te vinden in de financiële chaos die Maxwell heeft nagelaten. Ook werd duidelijk dat Robert Maxwell geld uit het pensioenfonds had gebruikt om schulden te betalen.

Gedupeerde gepensioeneerde werknemers van het Maxwell-concern hebben woedend geregageerd op het nieuws dat de bedrijven, waarvan sommige onder directe leiding staan van familieleden van Robert Maxwell, nog steeds bestaan zonder dat schuldeisers er greep op kunnen krijgen.

Volgens David Shaw, parlementslid voor de Conservatieven, moet er een “diepgaand onderzoek worden ingesteld door de Bank of England, de regering of het parlement” naar de relatie tussen de Maxwell-bedrijven in Groot-Brittannië en de bedrijven die hun hoofdkantoor hebben in Liechtenstein. Shaw heeft Michael Heseltine (handel) gevraagd alles in het werk te stellen om de verduisterde pensioengelden terug te halen uit Liechtenstein en andere landen die buiten het bereik liggen van de Britse justitie.

Een van de bedrijven met een hoofdkantoor in Liechtenstein is Sphere Inc., een Californisch bedrijf dat computerspelletjes fabriceert. De omzet van het bedrijf bedraagt dit jaar naar verwachting 20 miljoen dollar. Een ander bedrijf met relaties met het Maxwell-concern, Pergamon Holdings, is de directe werkgever van Kevin Maxwell, een van de zoons van Robert Maxwell. Het bedrijf zou vorig jaar omvangrijke bedragen hebben ontvangen van het moederbedrijf. Kevin Maxwell weigerde gisteren elk commentaar.