Belgrado roept op tot staken strijd

BELGRADO, 3 JUNI. Het staatspresidium van Joegoslavië (Servië en Montenegro) heeft gisteren de Serviërs opgeroepen hun bombardementen op Sarajevo te staken en voedsel en medische hulpgoederen tot de belegerde Bosnische hoofdstad toe te laten. De oproep lijkt bedoeld als een tegemoetkoming aan internationale kritiek op de rol van Servië in Bosnië-Herzegovina, die de Veiligheidsraad zaterdag deed besluiten ver gaande sancties tegen Servië en Montenegro in te stellen.

De Servische leiders blijven echter elke directe betrokkenheid van Servië bij de gebeurtenissen in de buurrepubliek ontkennen en maken derhalve geen aanstalten te voldoen aan de opdracht in resolutie 757 van de Veiligheidsraad om hun troepen uit Bosnië-Herzegovina terug te trekken. “Servië is geen agressor”, aldus de Servische premier, Radovan Bozovic, gisteren op een persconferentie in Belgrado. “Iedere burger van ons land weet dat.” In het licht van de Servische onschuld, meende de premier, kunnen de sancties nooit lang duren.

In Sarajevo gingen de oorlogshandelingen inmiddels door, onder andere met de beschieting van een autobus en een vrachtwagen die met voedsel en hulpgoederen en onder escorte van militairen van de Verenigde Naties onderweg waren naar de wijk Dobrinja. Naar schatting 40.000 mensen, meest moslims, zitten daar in flatgebouwen al meer dan een maand volstrekt van de buitenwereld afgesloten. Door de beschieting kon het konvooi Dobrinja niet bereiken. Een begeleider van het konvooi kwam om het leven. Servische eenheden in de heuvels rondom Sarajevo schoten ook gisteren weer op het centrum van de stad. Gevechtshandelingen werden verder gemeld uit de Bosnische steden Prijedor, Brcko, Visegrad en Travnik.

Joegoslavische vrachtrijders blokkeerden in een protestactie de belangrijkste grensovergang tussen Servië en Hongarije, omdat Hongaarse douaniers in het kader van het handelsembargo van de VN ladingen uit Servië weren. Een soortgelijke actie van spoorwegpersoneel legde ook het treinverkeer tussen Belgrado en de Hongaarse hoofdstad Boedapest lam. Grensverkeer, ook van goederen, vanuit Servië naar Roemenië en Bulgarije was nog normaal, in navolging van een nadere invulling van de boycotmaatregelen door de regeringen van deze landen.

Foto: De Magribia was tot voor kort een van de mooiste moskeeën van Sarajevo. Van het gebouw, dat dateert uit 1462, is nu nog slechts een ruïne over. In de Bosnische hoofdstad zijn driehonderd gebouwen met historische of culturele waarde tijdens de recente bombardementen verwoest. (Foto AP)

    • Raymond van den Boogaard