Australië wil geen beperking Nieuw-Zeelandse immigratie

WELLINGTON, 3 JUNI. De regeringsfractie in het Australische parlement wil geen beperkingen van de rechten van Nieuw-Zeelanders om in Australië te mogen werken. Een commissie van Labour-parlementariërs had daartoe verzocht.

De fractie wil Nieuw-Zeelandse schapenscheerders het echter wel moeilijker maken om te werken voor bedragen die lager zijn dan in CAO's zijn afgesproken.

Nieuw-Zeelanders en Australiërs mogen sinds de jaren '20 zonder formaliteiten in elkaars land wonen en werken. Australische schapenscheerders claimen dat Nieuw-Zeelanders onder de prijs werken en er voor verantwoordelijk zijn dat duizenden Australische scheerders hun baan verliezen. Het voortbestaan van hun Australische levenswijze zou zelfs op het spel staan, aldus demonstranten, die uit protest tegen de Nieuwzeelandse aanwezigheid bij het parlementsgebouw in Canberra kampeerden.

Australische vakbonden hebben aangedrongen op verdere beperkingen van Nieuw-Zeelandse immigratie, omdat de Kiwi's op grote schaal arbeidsplaatsen zouden innemen. Er wonen een kwart miljoen Nieuw-Zeelanders westelijk van de Tasmanzee. Australiërs emigreerden tot voor kort echter nauwelijks naar Nieuw-Zeeland.

De Nieuw-Zeelandse minister van buitenlandse zaken, Don McKinnon, had er bij Australische bewindslieden eerder op aangedrongen geen beperkingen aan Nieuw-Zeelandse immigratie te stellen. “Het recht van Nieuw-Zeelanders zich in Australië te vestigen vormt een fundamenteel onderdeel van onze betrekkingen. Bovendien vestigen zich in de laatste jaren net zoveel Australiërs in Nieuw-Zeeland als andersom. Beperkingen zouden Australiërs dus evenzeer treffen”, aldus McKinnon.

    • Hans van Kregten