Aquino wil einde energiecrisis

MANILA, 3 JUNI. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft haar regering opdracht gegeven haast te maken met de bouw van nieuwe electriciteitscentrales om de gebrekkige stroomvoorziening te verbeteren. In de hoofdstad Manila, waar acht miljoen mensen leven, viel afgelopen week per dag twaalf tot vijftien uur de electriciteit uit. De Filippijnen kampen al geruime tijd met ernstige stroomstoringen.

De adviseur voor Energiezaken Wenceslao de la Paz zei dat de stroomonderbreking bij het begin van het regenseizoen, volgende maand, tot twee à drie uur per dag terug moet zijn gebracht. De energiecrisis zorgt voor een terugval in de economische groei in de Filippijnen. Regeringsfunctionarissen in Manila vrezen dat de stroomstoringen tot miljoenenverliezen leiden door stokkende produktie en voedselbederf. Volgens Raul Concepcion, voorzitter van een energiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijfsleven en overheid, zitten sinds maart zeker honderdduizend mensen zonder werk door de storingen.

De oorzaak ligt voor een deel bij de verminderde regenval. Daardoor wekken de waterkrachtcentrales minder electriciteit op. Maar Aquino heeft bovendien bij haar aanstelling in 1986 het ministerie voor energiezaken opgeheven en een kerncentrale gesloten zonder voor alternatieve energievoorziening te zorgen. (AP)