Zwartkijkers mogen televisie houden

DEN HAAG, 2 JUNI. De Dienst Omroepbijdragen heeft in 1991 ten onrechte circa honderd televisies en radio's van wanbetalers in bewaring genomen.

Dat concludeert de Nationale Ombudsman na onderzoek van een klacht van een gedupeerde vrouw. De burger wordt voorgehouden dat de dienst het recht heeft toestellen mee te nemen, maar voor die in bewaringneming bestaat geen wettelijke basis, aldus de Ombudsman. Het ministerie van WVC is gevraagd onmiddellijk te stoppen met het meenemen van de toestellen. Volgens de de dienst zijn in 1991 van de 80.000 wanbetalers 2600 toestellen verzegeld. “Daarvan zijn honderd in bewaring gesteld, omdat we vermoedden dat de wanbetaler het zegel zou verbreken.” De dienst stelt dat het hier om een interpretatiekwestie handelt waarover “het laatste woord nog niet is gezegd”.