"Waar blijf ik bij blessure van Koeman?'

OEGSTGEEST, 2 JUNI. Ronald Koeman zal vandaag een laatste smeekbede richten aan Rinus Michels om komend weekeinde toch te mogen afreizen voor de wedstrijd van zijn club Barcelona tegen Athletic Bilbao. Als de Europa Cup I-winnaar dat duel met een zege afsluit en Real Madrid ziet geen kans te winnen op Tenerife, is het Catalaanse team kampioen van Spanje. Michels beroept zich echter nog steeds op de UEFA-regels die hem toestaan Koeman op te eisen voor het Nederlands elftal.

In een telefonisch gesprek heeft ook Johan Cruijff gisterochtend getracht de bondscoach op andere gedachten te brengen. Michels over dat pikante onderhoud: “Ons gesprek heeft geen nieuwe gezichtspunten opgeleverd. Het is sneu dat Koeman mogelijk een kampioenswedstrijd van zijn club misloopt. Cruijff zei tegen mij: stel nou, dat Barcelona een penalty moet nemen en we missen hem omdat Koeman er niet is... Ik zei op mijn beurt: stel dat Ronald geblesseerd raakt en ik kan op het EK niet over hem beschikken tegen Schotland, waar blijf ik dan? Ik heb te maken met de belangen van het Nederlands elftal. Er is geen plaats meer voor sentimenten. We moeten ze zeker niet laten prevaleren boven het gezonde verstand.”

Michels wil Koeman ook negentig minuten laten spelen in de interland van vrijdag tegen Frankrijk. De laatste testcase voor het EK, waarin het definitieve elftal gestalte moet krijgen. Cruijff had voorgesteld om Koeman een helft op te stellen om hem daarna naar Barcelona te laten vliegen. De coach, die wel begrip schijnt te tonen voor de handelwijze van Michels, vraagt zich verder af waarom Koeman zondag niet beschikbaar kan zijn als de selectie komend weekeinde toch vrijaf krijgt. Michels: “Het is de bedoeling dat de spelers in die dagen de routine van elke dag doorbreken. Dan ga je niet even naar Spanje om een wedstrijdje te spelen. Vanuit mijn perspectief zie ik geen opening. Ik zal Koeman misschien moeten troosten in ons gesprek. Maar ik neem aan dat ik hier te maken heb met een gelouterde prof.”