VRG-Groep voegt twee divisies samen

ROTTERDAM, 2 JUNI. VRG Groep in Diemen voegt in de lopende reorganisatie zijn kwakkelende grafische divisie samen met de evenmin goed draaiende divisie kantoorsystemen. Directeur L. Bohan vertrekt uit de raad van bestuur, waarin hij verantwoordelijk was voor de resultaten van de grafische systemen.

De verkoop van de grafische apparatuur is vorig jaar het zorgenkindje geworden van VRG (omzet 3,15 miljard gulden in 1991), die in 1991 haar resultaat zag dalen van 150 naar 127 miljoen gulden. De grafische poot, die met een omzet van 805 miljoen gulden (918 miljoen in 1990) een kwart van de bedrijfsopbrengsten voor zijn rekening nam, moest genoegen nemen met een resultaat van 37,6 miljoen tegen 53,9 miljoen in 1990.

Het vertrek van de verantwoordelijke directeur Bohan heeft volgens VRG niets te maken met de slechte prestaties van deze divisie. “De performance staat hier geheel los van. Bohan had al eerder laten weten liever een meer operationele functie te vervullen”, meldt de woordvoerder. Bohan wordt directeur van VGC Corporation, een grote dochter van VRG in de Verenigde Staten.

Hij krijgt geen opvolger in de raad van bestuur, die streeft naar een meer decentrale opzet van de organisatie. De grafische divisie komt onder leiding te staan van F. Koffrie, die nu verantwoordelijk is voor de divisie kantoorsystemen. De verkoop van kantoorsystemen groeide vorig jaar explosief van 483 naar 653 miljoen gulden, maar zag zijn resultaat marginaal stijgen van 35,3 naar 37,7 miljoen.

VRG verwacht veel van een samengevoegde grafische-kantoordivisie, die met een omzet van 1,45 miljard iets kleiner wordt dan de wel renderende papierpoot (omzet 1,7 miljard gulden). “Beide divisies hebben steeds meer raakvlakken, waarbij vooral bij kantoorsystemen veel kennis aanwezig is die ook bij grafische systemen wordt gebruikt. Nu al wordt er onderling veel samengewerkt en wij verwachten dan ook wel wat synergetische effecten”, zegt de woordvoerder. De samensmelting heeft vooral plaats bij de pre-press, het hele opmaak- en zettraject tussen de tekstverwerker en de drukpers.

De nieuwe divisie heeft zich alvast versterkt met de overname van de Apple-dealers Centre 't Gooi en Niamco, waar in totaal 50 mensen werken.